Huangbo Xiyun, joka eli ja vaikuttu 800-luvun ensimmäisellä puoliskolla, on yksi Kiinan historian tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista zenmestareista. Buddhalaisuutta harjoittanut pääministeri Pei Xiu kutsui Huangbon 840-luvulla kahteen otteeseen saapumaan kaupunkitemppeliin opettamaan Dharmaa (Buddhan opetusta). Tämän seurauksena Huangbo ja Pei kävivät kaksi pitkähköä keskustelua, jotka jälkimmäinen kirjoitti muistiin. Hän myös laati teksteille lyhyehkön esipuheen, joka on päivätty lokakuun lopussa 857. Näissä teksteissä Huangbo opettaa buddhalaisuutta hyvin yksinkertaisin ja selkein sanankääntein. Hänen ydinteesinsä on, että mieli itsessään on buddha (valaistunut olento) eikä valaistumista siksi tarvitse etsiä mistään oman itsensä ulkopuolelta. Kahden pääministeri Pein ylöskirjoittaman tekstin lisäksi on olemassa myös kolmas, apokryfinen Huangbo-teksti, joka sisältää lyhyitä anekdoottimaisia tarinoita mestari Huangbon elämästä.
Huangbon vaikutus Kiinan buddhalaisuuden ja erityisesti zenkoulukunnan kehitykseen oli aikoinaan valtava, minkä vuoksi on tärkeää saada juuri tämä teos suomalaisen lukijakunnan saataville. Lisäksi mestari Huangbon opetuksia sisältävä kirja on äärimmäisen merkittävä historiallinen dokumentti, sillä se on yksi harvoista autenttisista Tang-kauden aikana kirjoitetuista buddhalaisteksteistä, joka on säilynyt meidän aikaamme. Sen kautta saamme ikkunan suoraan Kiinan buddhalaisuuden kultakauden uskonnollis-filosofiseen todellisuuteen.
Teosta ei ole aiemmin suomennettu ja esimerkiksi englanniksi koko teoksesta on olemassa vain kaksi käännöstä, joista toinen on tasoltaan yksinkertaisesti kelvoton. Suomenkielinen teos on osa kuuluisten kiinalaisten zenmestareiden opetuksia esittelevää sarjaa, jossa on aiemmin ilmestynyt maallikko Pangin ja mestari Bodhidharman opetuksia sisältävät teokset ja johon on tarkoitus tulevaisuudessa lisätä ainakin Linjin, Zhaozhoun ja Huinengin opetuksia esittelevät teokset.
Suomentaja Tero Tähtisen johdanto taustoittaa mestari Huangbon elämää, opetusta ja Tang-kauden kiinalaista buddhalaisuutta laajemminkin.