Äiti, kerro mikä on elämän tarkoitus

Eila Vähäkuopus kertoo kirjastaan Äiti, kerro mikä on elämän tarkoitus Tarina kirjan takana -sarjassa:

Olen pitkän linjan viestinnän ammattilainen ja halusin opiskella lisää uutta ihmisestä ja ihmisen ja maailman suhteesta. Niinpä tutustuin Viktor Franklin logofilosofiaan ja opiskellessani ajattelin, että Franklin ajatukset ovat niin hienoja, että haluan tuoda niitä esille, kaikille ihmisille ja etenkin lapsille.

Kirjoitin yksinkertaisen mutta sisällöltään suuria asioita käsittelevän tarinan. Tarinassa pieni lapsi kysyy isoja asioita ja hänen äitinsä vastaa niin hyvin kuin osaa.  Olen valinnut teemoiksi muutamia asioita, joita Frankl logofilosofiassaan käsittelee. Kirjassa jutellaan ihmisen tekemisen ja kokemisen merkityksestä, ilosta ja inspiraatiosta, mutta myös surullisista asioista, jopa kuolemasta. Kirja ei siis ole pelkästään iloa, huumoria ja keveyttä, vaan siinä käsitellään vakaviakin asioita, jotka myös kuuluvat jokaisen elämään.

Kirja on lapsen näkökulmasta tehty kurkistus logofilosofian ajatuksiin. Kirjan värikäs kuvitus on tehty omilla maalauksillani, jotka eivät suoraan liity tarinaan, mutta jotka ovat pieniä kurkistusikkunoita sen maailmaan. En ole koulutettu taiteilija ollenkaan, maalaan tauluja rentoutumisen vuoksi ja kuvaan lapsellisen hassua tyylisuuntaani höpsismiksi. Uskon, että jokainen ihminen on omalla tavallaan luova ja haluan omalla taiteellani innostaa muitakin tekemään omannäköisiä luovia juttuja.
Tämä pieni lastenkirja syntyi yhdessä oman elämäni hetkessä, kun mietin, miten logofilosofiasta voisi kertoa lapsille. Se oli sen hetken tarkoitus. Olen iloinen, jos kirjani innostaa lapsia ja perheitä pohtimaan yhdessä elämää, sen ainutlaatuisuutta ja monenlaisia käänteitä – ja miten omasta elämästä rakentuu jokaiselle omanlainen.

 


Eila Vähäkuopus (kuvaaja: Sanna Krook)