Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.
Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.

Credo

Anni Pesonen kertoo kirjastaan Credo – Tieni mystiikkaan Tarina kirjan takana -sarjassa:

Tämä kirja sai alkunsa keväällä 2020, kun koronavirus sulki yhteiskunnan. Seurakuntapapin kalenterini pyyhkiytyi äkkiä puolityhjäksi. Sunnuntaisten nettijumalanpalvelusten lisäksi oli joskus kaste tai hautajaiset. Niinpä lenkitin koiria, pesin talomme ikkunat, hoidin pihan kevättyöt. Kokosin perheeni kanssa kaikki talon palapelit uudelleen. Yhä oli aikaa.

Sitten teki mieli kirjoittaa, ja kumma kyllä teki mieli kirjoittaa Jumalasta.

Eikö pappi sitten kirjoita Jumalasta ihan alvariinsa, saarnoissa? Kyllä, mutta saarna on rajattu karsina. Sille annetaan valmis teema, pyhäpäivän aihe, ja valmiit raamatunkohdat. Saarnaajalle annetaan itse asiassa valmiit vastauksetkin: mitä näistä asioista suurin piirtein pitäisi sanoa.

Minä halusin pohtia vapaasti sitä, miten ymmärrän kristinuskon perusasiat ja syvimmät kysymykset. Jokaisella kristityllähän on oman persoonan läpi suodattunut variantti kristinuskosta. Uskolla on aina eräänlainen paikallinen maantiede, joka liittyy ihmisen taustaan ja henkilökohtaisiin kokemuksiin.

On myös kysymyksiä, joiden käsittelyyn ei yleensä ole kirkossa tilaa. Miten sielun ja ruumiin suhde pitäisi ymmärtää, kun lääketiede, biologia ja psykologia ovat muuttaneet ihmiskäsitystämme niin paljon? Miten käsitys Jumalasta muuttuu, jos ottaa vakavasti tutkimustiedon siitä, miten hitaasti ja inhimillisesti Raamatun jumalakuva muotoutui? Entä mitä on sanaton rukous, mystinen rukouselämä? Miten se suhteutuu läsnäolon harjoitteluun, joka kuuluu myös joogaan ja buddhalaiseen meditaatioon?

Tämä kirja on kuvaus yhden kristityn suhteesta uskon sisältöihin – tutkijana ja pappina toimineen teologin henkilökohtainen puheenvuoro. Kertomus yhdestä elämästä ja sen myötä muuttuvasta suhteesta Jumalaan.
 


Anni Pesonen (kuvaaja: Antti Ruotoistenmäki)