Puhuttava runo: Matissen kappeli

Basam Booksin runoilija Petri Merenlahti esittelee Puhuttava runo -sarjan teoksia. Merenlahden oma kokoelma Minä yksin voin tehdä sinusta ehjän taas ilmestyi samassa sarjassa alkuvuodesta. 

Ei tullut tästäkään kirjasta minulle Matissen kappelia, kirjoittaa Torsti Lehtinen samannimisen runokokoelmansa alkusanoissa. Mikä on siis tämä Matissen kappeli, ellei suurteos, joka kruunaa Lehtisen neljättäkymmenettä nidettä käsittävän tuotannon niin kuin Etelä-Ranskan Venceen rakennettu Chapelle du Rosaire kruunasi ranskalaistaidemaalarin elämäntyön?

Ainakin se on ilkikuristen anekdoottien ja mietelmäntynkien aarreaitta, jota ahmii kuin kelpo pitokokin kokoamaa sormiruokapöytää; tuhti lohturuoka-ateria, jonka voimalla jaksaa taas hetken pidempään turhantärkeyden ja paremmintietämisen kyllästämässä maailmassa.

”Joudun tyytymään siihen, että itse olen Matissen kappelini”, Lehtinen toteaa. Tuon kappelin karheat piirteet siintävät tämänkin kokoelman säkeiden taustalla. Karunhartaina ne valavat uskoa tasapainoon, rauhaan ja elämäniloon – jos kohta myös kriittisyyteen, itsenäiseen ajatteluun ja terävän kynän voimaan. Je te salue, maître!