Mestari Eckhart. Eckhart Tolle

Daniel Nylund kertoo kirjastaan Mestari Eckhart. Eckhart Tolle Tarina kirjan takana -sarjassa:

Miksi kirjoitin.

35 vuotta sitten ajattelin kirjoittaa New Age -liikkeestä kriittisen arvion, mutta luettuani aiheesta kirjoitettuja kristillisiä kirjoja, päädyinkin kirjoittamaan ankaran kriittisen arvion niistä. Niin paljon minua harmitti uushenkisyyden asiaton demonisointi.

Kun nyt olen arjessani ja mediassa tarpeeksi kauan kuunnellut uushengellisyyden tai -henkisyyden keskeisiä hokemia, viimeksi Eckhart Tollen kautta, päätin ottaa selvää mitä minä oikeasti niistä ajattelen.

En juuri koskaan ole kirjoittanut asioista, jotka ovat tulleet minulle selviksi. Päinvastoin. Olen kirjoittanut aiheista, jotka ovat olleet minulle sumuisia. Kirjoittaminen on minulle opiskelun kurinalaistamista ja päässäni risteilevien ajatusten hidastamista sellaiseen tahtiin, että saan itsekin niistä selvää.
Siksi olen kirjoittanut myös häpeästä, kateudesta, hylkäävyydestä, uhriutumisesta ja monella tavalla pyhitetystä väkivallasta, jota olen itsestäni ja ympäristöstäni löytänyt. Tämä kirja on syrjähyppy TeoBlogissa aloittamastani ikuisuusprojektista, jossa yritän tarinoittaa Jeesuksen elämänkertaa mm. René Girardilta omaksumani antropologisen ja yhteisöpsykologisen ymmärryksen valossa. Jeesus näytti olevan näistä asioista kaikkein tietoisin ja hän myös eli viheliäisistä taipumuksistamme vapaan elämän, joka paljasti kaikkien sidonnaisuuden eri tavoin pyhitettyyn hylkäävään väkivaltaan.


Minua vaivasi Tollen ja uushenkisyyden epärealistinen suhde historiaan ja ihmisten loputtomaan taipumukseen kateellisesti vertailevaan kilpailuun, joka pahimmillaan poikii myös valtioiden välistä väkivaltaa. Tollella ja hänen edustamallaan uushenkisyydellä on minusta niin köyhät eväät näiden ongelmien selittämiseen ja ratkaisemiseen, että koin tarvetta vihdoin heittää oman puheenvuoroni kunnolla kehiin.

Samalla jouduin heittämään itsenikin yllättävän outoon ja pelottavaan kehään. Kirjoittamisen aikana huomasin, että Mestari Eckhartin avaama avaruus oli tietoisuuteni pinnan alla odottanut minua nuoruudesta asti.

Mitä toivoisin saavani aikaan kirjani kautta? Uutta kiinnostusta Jeesukseen, jonka maineen fundamentalistit ovat lianneet myrkyllisyyteen asti ja liberaalit ovat turhentaneet vettäkin laimeammaksi.
 


Daniel Nylund (kuvaaja: Jukka Granström)