Puhuttava runo: Matkoilla, poissa

Basam Booksin runoilija Petri Merenlahti esittelee Puhuttava runo -sarjan teoksia. Merenlahden oma kokoelma Minä yksin voin tehdä sinusta ehjän taas ilmestyi samassa sarjassa alkuvuodesta.  

Matka on poikkeustila, jolle joudutaan tai hakeudutaan. Se on poissaoloa siitä, mikä oli ennen matkaa ja on kenties yhä siellä jossakin, tai olisi voinut olla, tai mihin matka ei ole vielä vienyt. Se voi olla väliaikaista kuten matka Höyhensaarille tai lopullista kuin viimeinen matka Tuonelaan.

Uni ja kuolema esiintyvät kumpikin matkakohteina Markus Jääskeläisen kahdeksannessa runokokoelmassa Matkoilla, poissa. Niiden lisäksi matka vie kaduille ja hotelleihin, laaksoihin ja vuorten ylle, merelle ja sisämaahan, metsiin ja teiden risteyksiin. Sitä tehdään bussilla, lentäen, junalla, taksilla, laivalla, veneellä, jalan sekä kamelin selässä, valaan vatsassa ja tuulen kannattelemana.

Kokoelma on hallittu, tyylikäskin – elegantin nonchalantisti, kuin sillä nyt niin suurta väliä olisi. Runo toisensa jälkeen kiinnittyy teemaan sitä episodimaisesti varioiden – ja mikä olisikaan matkaamista sopivampi aihe runoilijalle vieraalla maalla? Onhan runous yhtä lailla matkan tekemistä "ja kaikkea siihen liittyvää" kuin ”hengähtämistä / ennen matkaan lähtöä, / laukun narujen sitomista, / tarinoiden pakkaamista: / tyhjä hetki johon tuuli / tekee pesän.”