Inari

Anne Lukkarila kertoo kirjastaan Inari Tarina kirjan takana -sarjassa:

Luennoin matkailuyrittäjille kestävästä matkailusta Inarin museo- ja luontokeskus Siidassa marraskuussa 2019. Astelin pimeydessä kylänraittia pitkin majapaikkaani, seurailin katseellani kuunsäteitä heijastelevaa Inarijärven pintaa ja siinä se iski.
Paikan tuntu.
Inarin kirkonkylän valottomuus ja järven salattu loputtomuus sytytti idean kaamoksessa kahlaavalle.
Haluan kirjoittaa dekkarin, joka sijoittuu tänne, Inariin.
Mutta ei talvella, vaan ruska-aikaan.

Idea lähti jalostumaan nahkakansissa. Kotona Rovaniemellä kehittelin sitä edelleen kirjailijaystäväni Kirsi Karhun kanssa tekemilläni kävelylenkeillä.

Varsinaisen kirjoitustyön aloittaminen on muiden luovien töiden lomassa aina haastavaa, joten valitsimme seuraavaksi kirjoitusretriittipaikaksemme Inarin. Kirja sai siellä muotonsa ja makunsa, paikan tuntu oli sama kuin aiemmalla kävelylläkin. Se vei mukanaan.

Käsikirjoitus vaati Inarin lisäksi vielä toisenkin retriitin, esilukijakierroksia sekä yhden arvostelupalvelupalautteen ennen kuin päästin tarinan käsistäni tarjolle. Aiemman YA-romaanini Pellataivaan julkaissut Basam Books oli luonteva kustantaja tälle järjestyksessään toiselle dekkarilleni.

Ilmastonmuutos, ympäristöasiat ja Lapin hauras mutta silti väkevä luonto ovat minulle vahvasti resonoivia aiheita, ja niitä huomaan käsitteleväni tasolla tai toisella kaikissa teoksissani. Vaikka dekkari on ensisijaisesti viihdettä, minulle on tärkeää näyttää lukijalle kirjoitettuja kuvia Lapista ja nostaa teemaksi ihmiskunnan suuret ekologiset haasteet.

Jos haluat tehdä matkan Lappiin ja hetkisen verran jännitystä elämääsi, Inari odottaa sinua.