Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä

Markku Ojanen kertoo kirjastaan Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä Tarina kirjan takana -sarjassa:

En enää muista, milloin ja miksi aloin tehdä miksi-alkuisia esseitä. Niitä oli jo Basamin julkaisemassa kirjassa Kysymyksiä onnellisuudesta (2019). Nyt niitä on kertynyt noin 700 ihmistieteiden alueilta. Tässä kirjassa on 99 kulttuuria, yhteiskuntaa ja politiikkaa koskevaa miksi-kysymystä. ”Kaikkiko sinua kiinnostaa, eikä vain onnellisuus?” Näin minulta hiljattain kysyi eräs haastattelija.

Miksi-kysymys vihjaa, että jotakin lopullista on saatu selville. Vaikka monien filosofien mukaan tiede vastaa vain miten-kysymyksiin, se ei ole haitannut tutkijoita, jotka usein kirjoittavat miksi-alkuisia tutkimusraportteja. Arkikielessä miksi on luonnollinen sana. Haluamme tietää, miksi lentokone pysyy ilmassa, miksi ihmiset valehtelevat tai miksi suomalaiset ovat onnellisia. Näihin kolmeen kysymykseen löytyy tyydyttäviä vastauksia, mutta toki uusin tieteellinen tutkimus muuttaa käsityksiämme.

Tuntuu mukavalta, kun saan 20–30 sivun tutkimuksesta tiivistettyä ydinasiat, joista kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi saada selvää ja sitten pohtia sitä lukemansa perusteella.

Olen panostanut tekstin sujuvuuteen ja karttanut meitä tutkijoita vaivaavia kankeuksia ja liiallista varovaisuutta. Kustannustoimittajat tässä ovat erinomainen apu, sillä omaan tekstiin sokeutuu nopeasti. Hiukan totutusta poikkeavat sanajärjestykset ovat minulle tyypillisiä. Mistä mahtavat tulla? Kenties siitä, että englannin kielen sanajärjestykset tarttuvat.

Olen mielissäni siitä, että saan vielä näin eläkeläisenä jatkaa tutkijana ja tietokirjailijana. Tutkimusmatkat jatkuvat!
 


Markku Ojanen (kuvaaja: Martti Ojanen)