Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.
Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.

Puhuttava runo: Tietämisen hetket jättivät minut

Basam Booksin runoilija Petri Merenlahti esittelee Puhuttava runo -sarjan teoksia. Merenlahden oma kokoelma Minä yksin voin tehdä sinusta ehjän taas ilmestyi samassa sarjassa alkuvuodesta.

Psykoanalyytikko Stephen Groszin mukaan surutyön loppuun saattamisesta voi tulla surevalle ylivoimaiseksi koettu taakka. Aina vain jatkuvasta murheesta koettu syyllisyys kaksinkertaistaa menetyksen tuskan: ”Eikö minun pitäisi päästä tästä jo yli?”

Vaikka kaipuu irrottaisikin otteensa ajan myötä, menetys ei muutu vähemmän kipeäksi. Sellaiset asiat kuin lapsen kuolema tai kumppanin itsemurha eivät ole jotakin, mistä tulee ”päästä yli”.

”Sinusta ei tule enää varjoa / Varjosi seuraa minua loppuelämäni”. Surun läpi elämisen ja surun kanssa elämisen tasapaino saa kauniin ja koskettavan ilmaisun Miika Nuutisen kolmannessa runokokoelmassa Tietämisen hetket jättivät minut. Nuutinen kirjoittaa rakastaan pois tietoisena siitä, että ”en jää koskaan yksin / olet aina kanssani, kaipaus”. Vaikka ”tie, jota vastaukset peittävät, ei vie meitä kotiin”, kokoelman päätösrunossa toistuu säe ”rakastan sitä mikä minusta tuli”. Suremaan jäävä on arvokas, hyväksyttävä, riittävä.