Ulla ja lasten turvataidot

Katja Kytölä kertoo kirjastaan Ulla ja lasten turvataidot Tarina kirjan takana -sarjassa:

Kun olin lapsi, äitini luki minulle iltasatuja. Toisinaan hän kertoi tarinoita omasta lapsuudestaan tai mielikuvituksellisia tarinoita Ulla-nimisestä tytöstä. Kun omat lapseni olivat lapsia, äitini kertoi Ulla-tarinoita heillekin ja itse jatkoin sitä äitini jälkeen. Riitti, että lapsi sanoi: ”Kerro Ulla”. Ulla oli aina samanikäinen kuin tarinan kuulija ja Ullan elämässä tapahtui asioita, jotka olivat lapsen elämässä ajankohtaisia. Ulla aina pärjäsi ja asiat menivät hyvin. Tarinoilla oli tarkoitus kannustaa, tuoda turvaa ja toivoa.

Niinpä tämän kirjan päähenkilö ei olisi voinut olla nimeltään mikään muu kuin Ulla!

Työssäni sekä varhaiskasvatuksessa että myöhemmin väkivaltatyössä olen opettanut lapsille turvataitoja. En koskaan unohda pienen esikoululaisen kasvojen ilmettä, kun hänelle valkeni, etteivät hänen omat vanhempansa saa satuttaa häntä. Olen tavannut lukuisia lapsia, jotka ovat tulleet turvaan kotonaan tapahtuvalta väkivallalta tai sen uhalta. Olen ohjannut perheväkivaltaa kokeneiden lasten ryhmiä ja kuullut lasten puhuvan väkivallasta. Lapset tahtomattaan joutuvat jatkuvasti kodeissaan pelottaviin tilanteisiin. Turvallisuus on aina vanhempien ja muiden aikuisten vastuulla. On kuitenkin hetkiä, että lapset ovat ilman heitä. On lapsen etu oppia turvataitoja – niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin toimiessaan. Tämä kirja on suoraan lapsille kirjoitettu.

Tiedetään, että lapset pitävät sisällään kauhistuttaviakin kokemuksiaan ja isoja tunteitaan. Turvataidot ohjaavat heitä puhumaan asioista ja heitä vaivaavista pahoista salaisuuksista. Kun asioita nostetaan esille, vaikeatkin asiat saavat nimiä ja lapsi oppii, että kaikesta voi puhua ja kaikesta voi selviytyä. Myös ne lapset, jotka eivät koe koskaan väkivaltaa, joutuvat johonkin jännittävään tilanteeseen joskus ja hyötyvät turvataidoista. Toivon lasten saavan kirjastani apua, neuvoja ja tukea.
 


Katja Kytölä (kuvaaja: Jarmo Kytölä)