Rakkausreseptit

Anne Prokofjeff kertoo kirjastaan Rakkausreseptit Tarina kirjan takana -sarjassa:

”Tarina ei kerro minusta, mutta voin samastua päähenkilöön.”

Idea syntyi noin viisi vuotta sitten, kun olin siinä vaiheessa naiseuttani, että aloin oireilla menopaussia. Etsin fiktiivisiä kertomuksia, tv-sarjoja ja elokuvia, joissa aihetta olisi käsitelty draaman osana, mutta saalis jäi varsin pieneksi, joten päätin tehdä sellaisen tarinan itse. Koska olen tv-käsikirjoittaja, luonnostelin ideasta ensin tv-sarjakonseptin, mutta vaihdevuosi-ikäinen henkilöhahmo ei tuntunut herättävän tilaajissa laajaa kiinnostusta. Itse kuitenkin uskoin alusta alkaen päähenkilöni kiinnostavuuteen, semminkin kun hänessä oli ”pukki kaalimaan vartijana” -taso eli parisuhdeterapeutti oli itse keskellä kipeää avioeroa. Niinpä aloin väsätä konseptin pohjalta proosatrilogiaa, josta Rakkausreseptit on ensimmäinen osa. Toinen osa Hävikkireseptit on jo hahmottumassa.

Rakkausreseptit kertoo elämänmakuisesti kriisiin päätyneistä pariskunnista, hylätyksi tulemisesta, vaihdevuosioireista, tunteiden heilahteluista ja muutoksesta. Käytin apuna konsultaatiota ja taustatutkimusta, mutta en tavoitellut todellisuuden pilkuntarkkaa jäljentämistä vaan riittävää uskottavuutta draaman ehdoilla. Rakkausresepteissä seurataan ennen kaikkea päähenkilö Mallan kriisejä ja kuvataan hänen siirtymävaiheitaan. Siirtymä onkin käsite, joka luonnehtii parhaiten kirjan teemaa. Malla on siirtymässä hedelmällisyydestä hedelmättömyyteen ja aviovaimosta sinkkunaiseksi.

Tavoittelen lukijoita, joita kiinnostavat ihmismieli, parisuhteet, seksuaalisuus, rakkaus ja ruokareseptit. Olen yrittänyt luoda henkilöitä ja maailman, jotka naurattavat ja surettavat samaan aikaan. Trilogian ensimmäisessä osassa olen tarkoituksellisesti kärjistänyt vaihdevuosien paskamaisuutta ja menettämisen pelkoa, mutta toiseen osaan edetessään tarina saa lisää toivon ja vapautumisen sävyjä: eron yli voi päästä, vapaudesta voi nauttia ja ikääntymisoireita voi hillitä.
 


Anne Prokofjeff (kuvaaja: Antti Heerman)