Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomen historiassa

Pekka Tuomikoski kertoo kirjastaan Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomen historiassa Tarina kirjan takana -sarjassa:

Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomen historiassa -teosidea muodostui luontevassa yhteistyössä Basamin tiimin kanssa. Olen urani aikana ollut mukana yli 50 kirjaprojektissa.

Olen myös virkatyöni puolesta ollut paljon tekemisissä kuoleman kanssa. Toisinaan kuoleman kokemus läheisille on kaunis, rauhallinen, odotettu ja seesteinen. Aina näin ei kuitenkaan ole. Usein tuleva ja vasta toteutunut kuolema ahdistaa voimakkaasti sekä ihmistä itseään että hänen omaisiaan. Monet suunnitelmat jäävät kesken, kun ”viikatemies” saapuu. Olo on rauhaton ja tunnelma ahdistava.

Tuon kuolemasta esiin sen dokumentoidun, historiallisen puolen. Lähteitä riittää valtavasti! Koska kuolemaa on aina myös mystifioitu, historiasta löytyvät kuoleman kuvaukset ovat toisinaan dramaattisia ja kauheita. Tuon esiin myös näitä puolia, joten teosta ei voi suositella yliherkille lukijoille. Hugo Simbergin taide taustoittaa mainiosti aihetta.

Itsehän olen pohjimmiltani elämän puolella. Siksi kirjaan valittu kokonaisuus on toivon mukaan sekä kuoleman että elämän eri puolia valottava. Tätä teosta on ollut todella mielenkiintoista tehdä ja koota. Jollakin tavalla teoksen genre poikkeaa kaikesta aikaisemmin kirjoittamastani. Tässä teoksessa ollaan myös kaikkein syvimpien asioiden äärellä ja lähestytään paitsi historian myös teologian tematiikkaa. Se onkin alkuperäinen pääainekoulutukseni Helsingin yliopistossa. Olen Basamille kiitollinen kirjaidean toteutumisesta vuorovaikutteisessa yhteistyössä kustantamon ja heidän yhteistyökumppaneidensa kanssa. 
Ideointini tapahtui tyhjille kartonkikorteille. Niitä oli n. 6-8 kpl. Kirjoitin tusseilla ideoita ranskalaisille viivoille. Kortit tulivat täyteen. Sen jälkeen aiheet oli helppo koota päälukujen alle. Huolellisen ajatustyön jälkeen työ tapahtui kuin itsekseen, oikein ihmettelin sitä! 😊. Tällaisen flow-tilan jälkeen itse kirjoittaminen on turvallista ja mukavaa puuhaa. Kun struktuuri on valmiina, ei tarvitse muuta kuin antaa tietokoneen laulaa.

 


Pekka Tuomikoski (kuvaaja: Heidi Tuomikoski)