Unohtanut en ole

Tuuli Kallio kertoo kirjastaan Unohtanut en ole  –Runoja kolmesta sukupolvesta Tarina kirjan takana -sarjassa:

Kirjan kirjoittaminen on ollut yksi suurimmista lapsuudenhaaveistani, joka elämän kiireiden takia hautautui vuosikymmeniksi. Kun osallistuin keväällä 2020 viestintäkoulutukseen, johon kuului luovan kirjoittamisen päivä, löysin kirjoittamisen uudestaan. Tutustuimme koulutuksessa hainaku-runomittaan ja se tuntui saman tien omalta ilmaisutavaltani: lyhyt, ytimekäs, tiivistetty.

Koulutuspäivän jälkeen runoja alkoi syntyä kuin itsestään. Sanat löysivät paikkansa ja muotonsa. Pysähtelin kesken juoksulenkkien kirjoittamaan runoja ylös puhelimeni muistiinpanoihin, ja puhelin kulki varmuuden vuoksi mukanani kaikkialle.

Runoni ovat syntyneet henkilökohtaisista kokemuksistani elämän eri vaiheissa. Ensimmäiset runot syntyivät tunteista, joita ihastuminen saa aikaan – kaiken ihanuuden lisäksi myös epävarmuudesta ja odotuksien kohtaamisesta; siitä miten ihmissuhteet vaativat rakentamista sekä tahtoa ja halua saada suhde toimimaan.

Runoihin tuli pian myös vaikeampia aiheita: lapsettomuuden ja keskoslapsen alkutaipaleen synnyttämiä tunteita. Isoksi teemaksi nousi isäni menettäminen – miten isäni nopeasti edennyt neurologinen sairaus ja äkillinen kuolema horjuttivat minun, aikuisen lapsen, perusturvallisuutta. Miten paljon tunteita se herättikään ja miten vaikeaa surussa on päästä eteenpäin.

Isäni on ollut vahvasti läsnä runoja kirjoittaessani ja runokokoelman työnimeksi muodostuikin nopeasti ”Unohtanut en ole” isäni 1980-luvulla kirjoittaman runon mukaan.

Kirjoittamisen helppouden jälkeen runojen työstäminen ja niiden viimeisteleminen kokoelmaksi oli rankempaa kuin osasin odottaa. Muistot – niin ilot kuin surutkin – olivat elävästi mielessäni, elin tapahtumia ja tunteita uudelleen, eikä kyyneliltä vältytty. Näistä kokemuksista vahvistui myös kokoelman nimi – minä en ole unohtanut.

Toivon että runoni koskettavat lukijoita, ja myös antavat lohtua elämän eri vaiheissa.
 


Tuuli Kallio (kuvaaja: Hanna Tarkiainen)