Moniosaamisen renessanssi

Inkeri Ruuska kertoo kirjastaan Moniosaamisen renessanssi – Opas työelämän edelläkävijöille Tarina kirjan takana -sarjassa:

Puhun usein tuttavapiirilleni monimuotoisesta työstä. Sellaisesta uramaisemasta, jossa voi yhdistää erilaisia asioita. Väitän, että työelämä kokee ison mullistuksen tulevaisuudessa. Minua on rohkaistu kirjoittamaan kirja. Opas sellaisille ihmisille, jotka haaveilevat mahdollisuudesta toteuttaa itseään työssään nykyistä laajemmin. Kirjan kirjoittaminen on ollut luonteva tehtävä, sillä olen itse tehnyt erilaisia töitä urani aikana. Olen ottanut hyppyjä ja riskejä vaihtaessani alaa, koska innostun helposti. Oikeastaan jälkikäteen ajatellen muunlainen ura ei olisi ollut kohdallani edes mahdollinen. 

Kirjani avulla haluan kannustaa lukijaa rakentamaan itsensä näköisen uran riippumatta siitä, miksi hän on alun perin kouluttautunut, millaisia töitä tehnyt tai mihin lokeroon ympäristö haluaa hänet asettaa. Kirjan nimi Moniosaamisen renessanssi nousee renessanssiajan arvostuksesta tieteen ja taiteen monialaisesta yhdistämisestä. Oman aikamme työelämässä on kuljettu pikemminkin syväosaamisen suuntaan. Mutta kirjassani esitän, kuinka erilaisten ennustusten mukaan tulevaisuudessa tarvitaankin uudelleen renessanssiajan laaja-alaista ja rajoja ylittävää luovaa osaamisen yhdistelyä. Tulevaisuus on moniosaajille otollinen.

Kirjaan on haastateltu suuri joukko työelämän asiantuntijoita ja sellaisia ihmisiä, jotka tekevät jo nyt uraansa monimuotoisesti. Pioneerien tarinat kulkevat mukana tekstissä. Olen tutustunut alan kirjallisuuteen, lukuisiin tutkimusraportteihin, lehtijuttuihin. Olen kuunnellut podcasteja. Tärkeää kirjan synnylle on tietenkin ollut oma kokemukseni työelämässä. Pystyn kannustamaan ja rohkaisemaan ihmisiä löytämään uusia puolia itsestään ja toteuttamaan itseään täydesti. Nykyisin toimin coachina ja tiedän, että muutos alkaa, vaikka ottaisi vain pienen askeleen kerrallaan.
 


Inkeri Ruuska (kuvaaja: Anna Dammert)