Metsätontun matka

Aija Käkelä-Laine ja Päivi Pöyhölä kertovat kirjastaan Metsätontun matka Tarina kirjan takana -sarjassa:

Joulutonttu oli elänyt skenografi Päivi Pöyhölän maailmassa jo vuosia, kun Aija Käkelä-Laine kohtasin sen. Päivi teki joulukortteja, ja yhdessä niistä Joulutonttu matkasi ketun kanssa lumisella aukealla kohti metsää.

Seuraavana vuonna Päivi toi Aijan kotiin lahjaksi vesiväreillä maalatun joulukalenterin, jossa Joulutonttu katselee ketun kanssa maailmanmenoa puun oksalla. Siitä asti kalenteri on joka joulu otettu esiin piirongin päälle.

Aija ja Päivi alkoivat pohtia yhteistä kuvakirjaa. Sitä ennen Joulutonttu hypähti kuitenkin tukemaan lappeenrantalaisen taidekoulu Estradin toimintaa. Ystävykset keräsivät kolme vuotta taidekoululle varoja Päivin luomilla joulukalentereilla Aijan hoitaessa järjestelyt.

Joitakin vuosia sitten toimittajana ja asiatekstien kirjoittajana työskennellyt Aija lähti elvyttämään luovuutta teatteritaiteen opintojen avulla.

Joulutonttu sai kaverikseen Metsätontun, jonka matka punalehtisen pihlajan luo syntyi lastennäytelmän tekstiksi. Seminaaria varten Päivi loi Metsätontun eläinystävineen, ja niin syntyi paperinukketeatteriesitys. Peikko löytyi Neela-tytöltä, joka oli tehnyt sen päiväkodissa vanhasta villasukasta.

Päivin saatua apurahan hän keskittyi yhdeksi kevääksi kirjan kuvitustyöhön. Kuvakäsikirjoitus ja tekstien ydin suunniteltiin yhdessä näytelmätekstin pohjalta. Päivin saatua kuvituksen valmiiksi, Aija viimeisteli tekstin osaksi kuvitusta.

Käsikirjoitus lähti näytekuvien kanssa etsimään kustantajaa, ja muutaman viikon päästä kuvakirjan kustantamisesta sovittiin etäpuheluna Batu Samaletdin kanssa. Se oli kaunis kesäpäivä monella tapaa.

Kirja perustuu ystävyyteen. Se on tehty rakkaudesta tarinoihin ja luontoon. Ne ovat luonteva osa meidän elämäämme, ja sen toivomme välittyvän kirjassamme kaikkialle osana tulevaisuutta. Todellisuus on tarua ihmeellisempää. Näytelmätekstissä kerrotaan Jopen metsistä, jotka Aija oli ottanut kirjoitusvaiheessa mukaan luodakseen uskottavan tarinan. Jope on oikea, metsistään hyvää huolta pitävä metsänomistaja. Kun näytelmä oli valmis, Aija tiedusteli, sopisiko Jopen metsät jäädä tarinaan. Silloin hänelle kerrottiin, että osa metsistä on sovittu muutettavaksi luonnonsuojelualueeksi. Ikimetsän elämää peikkojen mailla.
 


(Aija Käkelä-Laine ja Päivi Pöyhölä)