Ekotrippi

Piia Heikkinen kertoo kirjastaan Ekotrippi Tarina kirjan takana -sarjassa:

Sain idean tarinaan jo vuonna 2017, kun keskellä vaipparallia heräsin kylmään faktaan: perheestämme oli kehittynyt neljän hengen suurkulutusyksikkö! Tavaran, ruoan ja veden kulutus kirjaimellisesti räjähti käsiin ja hektisessä lapsiperhearjessa sitä sortui yhteen jos sadanteen kertisvaippaan ja muoviturhakkeeseen. Olen aina ollut luonnonystävä – saanut jopa koulutukseni luonnontieteistä – mutta kuten monen muun kohdalla, vasta lasten myötä ympäristöahdistus iski todella tajuntaan.

En paininut yksin morkkikseni kanssa. Tunnontuskat kuluttamisesta tuntuivat kuormittavan erityisesti ylitunnollisuuteen taipuvia naisia ja tyttöjä, jotka suorittivat elämää kotona, töissä, koulussa, harrastuksissa ja somessa. Toisaalta tunsin ihmisiä, jotka kärsivät ympäristöahdistuksesta, mutta lamaantuivat ylivoimaiselta tuntuvan ilmastotaakan edessä.

Etsin helpotusta kirjallisuudesta, mutta ympäristöteemaiset teokset vain lisäsivät ahdistusta – oli dystooppisia nuortenromaaneja, taiteellisia maailmanlopun maalailuja. Samaan aikaan media alkoi täyttyä polarisoituvasta ilmastokeskustelusta: oletko piittaamaton lihaa syövä juntti vai ylimielinen ilmastohippi?

Sain tarpeekseni mustavalkoisesta synkistelystä ja sormien osoittelusta. Päätin toteuttaa pitkäaikaisen unelmani romaanista ja kirjoittaa tarinan tavallisista perheistä, joissa painitaan samaan aikaan niin ympäristöahdistuksen kuin muiden elämän huolien ja suorituspaineiden kanssa. Kirjan, joka antaisi kyytiä stereotypioille ja vertaistukea arkeen, hirtehistä huumoria ympäristöahdistuksen torjumiseen. Ehkä teos voisi toimia sillanrakentajana yhteiskunnallisessa ilmastokeskustelussa?

Olen työskennellyt lähes koko työurani markkinoinnin sisällöntuottajana, ja oli vapauttavaa vaihtaa kaupalliseen kontekstiin sidottu kirjoittaminen tarinankerrontaan. Romaanin kirjoittaminen tuntui alusta asti luontevalta, omalta. Myös yhteistyö kustannustoimittajan kanssa oli mutkatonta; Sampsa sai olennaisen tekstistä esiin. Olen iloinen, että Ekotrippi löysi kotinsa Basam Booksin kirjaperheestä!
 


Piia Heikkinen (kuvaaja Maija Wirman)