Kyypakki

Pertti Sillanpää kertoo kirjastaan Kyypakki Tarina kirjan takana -sarjassa:

Nuoruudenystävän kuoleminen epämääräisissä olosuhteissa herätti tunteita, joita oli käsiteltävä kirjoittamalla. Omassa elämässäni tapahtuneet isot muutokset lisäsivät tarvetta tarkastella kuljettua taivalta. Vaikka Kyypakki ammentaakin omista kokemuksistani, ei yhdelläkään hahmolla ole vastinetta todellisuudessa. 

Romaanin kirjoittaminen osoittautui vaikeammaksi kuin väitöskirjan tekeminen, mutta kiinnostavampaa se oli. Tutkija kulkee tavallaan viitoitettua polkua pitkin, mutta kirjailija tarpoo umpimetsässä, soilla ja kiipeää välillä tuntureille. Kumpikin on tutkimista.

Kirjoittamalla tutkin ihmistä ja hänen suhdettaan ympäröivään maailmaan. Kirjoittaminen on myös jatkuvaa identiteettityötä. Romaanissa yksilölliset kokemukset kuitenkin etäännytetään yleisiksi. Autofiktiossa faktoja yhdistellään sepitteellä, Kyypakissa liimaan tosiasioilla fiktion palasia toisiinsa.

Romaani lähti syntymään, kun liitin yhteen kaksi novellia. Toinen kertoi ystävänelikon kohtalokkaasta Lapin-vaelluksesta ja toinen 50-vuotisjuhlista, jonne matkalla ollut vieras ei koskaan saapunut.

Vuonna 2017 rakenne ja henkilöt olivat pääpiirteissään selvillä. Päähenkilöille piti vielä kirjoittaa menneisyys, nykyisyys ja mahdollinen tulevaisuus.

Kävin tapahtumapaikoilla Saariselällä syksyllä 2020. Etsin Jaurujoelta kohdan, jossa yksi henkilöistä menehtyi. Olin sijoittanut tapahtumia ympäristöön, jossa olin käynyt viimeksi noin 30 vuotta aiemmin. Enkä törmännyt yllätyksiin, sillä erämaassa kaikki muuttuu hitaasti. Vaelluskirjoittaminen osoittautui hyväksi metodiksi, ja tarina sai loppumetreillä lisää konkretiaa. On tärkeää kokea tapahtumapaikat ja niiden tunnelma. Jääkylmän joen yli kahlaaminen täytyy tuntea kohmetuksena jaloissa, jotta siitä voi kirjoittaa.

Pakki on metallinen astia, jossa keitetään juomaa tai lämmitetään ruokaa nuotion yllä. Kirjassa pakki on kaveruksia yhdistävä tekijä, kunnes sieltä löytyy kyykäärme. Siitä romaanin nimi. 
Olen työstänyt tarinaa pala kerrallaan. Rakentavaa palautetta olen saanut tekstin eri osista lukuisilta kirjoittajilta etenkin Päätalo-instituutin kursseilla. Erityisesti kiitän Taija Tuomista innostavasta ohjauksesta sekä rohkaisusta ja kannustamisesta.

 


Pertti Sillanpää (kuvaaja: Katja Hautala)