Pakotettu naimaan

Pia Rendic kertoo kirjastaan Pakotettu naimaan – Saliman tie pakkoavioliitosta vapauteen Tarina kirjan takana -sarjassa:

Olen työskennellyt ihmiskaupan uhrien parissa Suomessa ja ulkomailla kymmenen vuotta. Jokin aika sitten sain sähköpostiini Amnestyn kautta mielenkiintoisen yhteydenoton, jossa Suomessa asuva, pakkoavioliiton uhriksi joutunut nainen tiedusteli, voisinko auttaa häntä tuomaan hänen kokemuksensa julki. Motiivi taustalla oli vahva: halu nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun, ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta avioliittoon pakotetuille naisille.

Tästä tapahtumaketjusta lähti liikkeelle kerronnallinen tietokirjani Pakotettu naimaan – Saliman tie pakkoavioliitosta vapauteen. Itselläni on ollut etuoikeus tutustua tähän rohkeaan nuoreen naiseen, jolla oli rohkeutta ja uskallusta loputtomien, väkivaltaa täynnä olevien vuosien jälkeen irrottautua avioliitosta, joka lähes tuhosi hänen ja hänen lastensa elämän.

Kirjani ja Saliman selviytymistarinan kautta halusin raottaa oven pakkoavioliiton maailmaan, mutta myös ihmisen uskomattomaan kykyyn selviytyä. Mitä naiselle tapahtuu, kun hänet naitetaan vastoin tahtoaan avioliittoon, joka sisältää raakaa fyysistä, seksuaalista, henkistä ja taloudellista väkivaltaa? Mistä löytyy mahdollisuus ja rohkeus paeta? Entä mitä Suomessa ja maailmalla voitaisiin tehdä, jotta tilanne muuttuisi, eikä naisten ja tyttöjen tarvitsisi enää joutua avioliittoon vastoin omaa tahtoaan?

Kirjoitusprosessi avasi myös itselleni paljon uutta. Neljän edellisen tietokirjani jälkeen oli hienoa kirjoittaa kerronnallinen tietokirja, missä asioita sai pukea myös kaunokirjalliseen muotoon. Ennen kaikkea kirjoitusprosessi kuitenkin havahdutti siihen, että maailmassa on edelleen miljoonia naisia ja tyttöjä, jotka kärsivät tunnista, vuorokaudesta ja päivästä toiseen. Emme voi ummistaa silmiämme siltä. Kuten Salima sanoo, nuo naiset ja tytöt ansaitsevat ja tarvitsevat kaiken sen hyvyyden ja rakkauden, mitä maailma voi heille tarjota.

Toivon, että kirjani voisi lisätä tietoa, mutta ennen kaikkea toivon sen synnyttävän muutosta: pakkoavioliittoja vastaan on taisteltava. 
 


Pia Rendic (kuvaaja: Anca Clivet)