Häpeä

Santeri Soukka kertoo kirjastaan Häpeä Tarina kirjan takana -sarjassa:

Olen aina lukenut, koska on ollut pakko lukea. Jossain vaiheessa aloin kirjoittaa, koska oli pakko kirjoittaa. Kaunokirjallisessa mielessä tämä alkoi joskus parikymppisenä opiskellessani Turun yliopistossa. Opiskelijaruokalassa keskustelimme jatkuvasti ystäväni kanssa lukemistamme kirjoista. Jotkin kirjailijat, kuten Charles Bukowski tai David Adams Richards saivat sieluni itkemään, vaikka en ymmärtänyt miksi. Jossain vaiheessa tuntui, että ehkä minullakin on jotakin sanottavaa, ehkä osaan kantaa korteni kekoon, vaikka se onkin raskas taakka, ehkä tyhjä arpa. 

Kaikki kirjoittamani on keksittyä, mutta silti novellit kertovat elämästäni ja kokemastani elämästä, vaikka en aina osaa sanoa miten. Olen nähnyt asioita ja tehnyt asioita. Kirjoitan niistä asioista, mitkä tunnen. Jos novellissani tapellaan, nyrkkeillään tai painitaan, tiedän itse, miltä tuntuu tapella, nyrkkeillä tai painia. En kirjoita mäkihyppääjän hypystä, koska en tiedä, miltä tuntuu hypätä suurmäestä, vaikka olen televisiosta nähnyt mäkihyppääjän hyppäävän suurmäestä.

Haluan novelleillani herättää ihmisiä, haluan lisätä empatiaa heitä kohtaan, jotka eivät mainosta itseään sosiaalisessa mediassa tai syö lehtikaalichipsejä Marimekon pilkkulautasilta ”vitun rankan työviikon jälkeen”. Haluan tehdä jotakin, mitä ei minun mielestäni ole ennen tehty suomalaisessa novellissa, haluan rikkoa ihmisten ajatusvankiloita ja saada heitä näkemään yleisesti hyväksyttyjen normien ja mielivaltaisten käytänteiden taakse. Ehkä oman egonsa ja mielensä taakse.

Kirjoittamisprosessini on sellainen, että minulla on muistivihko, jossa on erilaisia aiheita ja ideoita. Valitsen sieltä jonkin, ja kirjoitan siitä novellin. Usein se on hyvä, aina ei. En viitsi miettiä liikaa, uskon, että olen tehnyt suurimman osan työstä jo ajat sitten, kun luin kirjoja ja tutkin maailmaa ja kokeilin vähän kaikkea. Kuten sanoin, olen nähnyt asioita, mutta olen myös kuullut asioita sekä kokenut, tuntenut ja maistanut.
 


Santeri Soukka