Kōbō-daishin jalanjäljissä

Irene Wai Lwin Moe kertoo kirjastaan Kōbō-daishin jalanjäljissä – Vaeltajan päiväkirja Shikokulta Tarina kirjan takana -sarjassa:

Kōbō-daishin jalanjäljissä syntyi hyvien ystävieni Api Rajalan ja Pasi Hellstenin ideasta. Api ja Pasi ovat tehneet viisi vaellusreissua Shikokun luonnonkauniissa maisemassa. Buddhalaisen taiteen ja kulttuurin tutkijana ajatus matkasta ennalta tuntemattomaan kiehtoi heti.

Kōbō-daishi on Japanissa supersankari, jonka huikea elämä on kertomisen arvoinen. Tuhatvuotisten temppeleiden tarina-aarteet kummittelevine keisareineen tarjosivat ainutlaatuista aineistoa kirjalle. Kun sain lisäksi käyttööni kokeneiden kulkijoiden matkapäiväkirjat, alkoi kirjan sisältö hahmottua. Kirjoitusprosessin viimeisteli oma hikinen kapuamiseni loputtomia portaikkoja pitkin osalle temppeleistä. Tavoitteenani oli koota kirja, jonka parissa lukija viihtyy niin nojatuolimatkalla kuin suunnitellessaan elämänsä mahtavinta reissua Shikokulle.

Kōbō-daishin jalanjäljissä johdattaa lukijan maagiselle matkalle Shikokulle. Saaren ympäri kiertävä pyhiinvaellusreitti Shikoku henro on harvojen suomalaisten tuntema aarre. Vaeltajat ovat kulkeneet 1200 vuotta sitten eläneen buddhalaisen munkin, filosofin ja taiteilijan Kōbō-daishin (774–835) viitoittamia polkuja vuosisatojen ajan. Nykypäivän urbaanille ja kiireiselle japanilaiselle 88 temppelin kautta kulkeva reitti on nostalginen matka kadonneeseen aikaan.

Suomalainen vaeltaja voi löytää Shikokulla tien Japanin hiljaiseen ytimeen, jossa legendat heräävät eloon. Lukija tutustuu ensi kertaa suomeksi ihmeitä tekevään Kōbō-daishiin ja lumoavien temppeleiden historiaan. 

Tervetuloa mukaan matkalle.
 


Irene Wai Lwin Moe (kuvaaja: Tuula Moilanen)