Eero Hämeenniemi kertoo kirjastaan Kulkija Venetsiassa Tarina kirjan takana-sarjassa:
Rakastan kävelemistä kaupungeissa, eikä se ole missään niin mielenkiintoista kuin Venetsiassa. Kaupunki kertoo minulle vanhoja tarinoitaan, kun kuljen sen silloilla ja kanaalien partailla. Olen myös halunnut kertoa venetsialaisten elämästä muille. Tyttöjen ja nuorten naisten musikaalisista orpokodeista kirjoittamani näytelmä Laura Maddalena sai kantaesityksensä pari vuotta sitten. Myös Kulkija Venetsiassa kertoo orpokotitytöistä. Ristikoitten takana, kuulijoilta näkymättömissä laulavat naiset muodostuivat Venetsian matkailuvalteiksi jo 1600-luvulla. Kerron heidän elämästään lukkojen takana, heidän haaveistaan ja toiveistaan ja lopulta heidän vapautumisestaan 1700-luvun lopussa, kun Venetsian tasavallan aika oli ohi.
Kirjassa tyttöjä opettaneiden kuuluisien muusikoiden ja patriarkaattia arvostelevia kirjoja kirjoittaneiden nunnien tarinat luovat taustaa orpokotityttöjen elämälle. Kerron myös niistä kurtisaaneista, joiden tyttäriä monet orpokoteihin päätyneet nuoret naiset olivat. Kaikki tarinat kietoutuvat yhteen ja luovat värikkään kuvan 1600- ja 1700-lukujen Venetsian elämästä ja kulttuurista.
Kirjan kertomukset ovat fiktiota, mutta ne perustuvat historian tosiasioille. Olen kahlannut läpi melkoisen pinon aikalaisten kirjoituksia, kirjeitä ja matkailijoiden raportteja. Esimerkiksi elämä venetsialaisissa luostareissa on paljastanut yllättäviä puoliaan. Toivon kirjani kertovan rakastamastani kaupungista ja sen ihmisistä eloisammin kuin mihin historiankirja pystyisi. Ruhtinaat, kuuluisat muusikot, nunnat, kurtisaanit ja Venetsian gheton juutalaiset oppineet näyttelevät kaikki omaa rooliaan tässä ihmiskohtaloiden kudelmassa. Haluan tuoda historian henkilöt lähelle nykylukijaa ja kysyä, onko mikään lopulta muuttunut, vai jatkuvatko vanhan Venetsian tarinat vielä tänäänkin.
Eero Hämeenniemi (selfie Venetsiassa, maailman ensimmäisen oopperatalon paikalla)