Johdatus Johannes-passioon

Topi Linjama kertoo kirjastaan Johdatus Johannes-passioon Tarina kirjan takana -sarjassa:

Kiitän ja syytän kirjasta vaimoani Riikkaa ja tytärtäni Fannia. He lauloivat Johannes-passion kuorossa keväällä 2022 ja höynäyttivät kiirastorstain iltapalalla kirjoittamaan teoksesta kirjan. Idea oli heti valmiina nimeä, rakennetta ja kannen väriä myöten.

Johdatus Johannes-passioon on aiemman Bach-kirjani, Matkaopas Matteus-passioon (Basam 2020), pikkusisar. Kirjoissa on ulkoisia ja sisäisiä yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi kirjojen tyyli ja tavoite ovat samantapaiset. Tavoitteeni on kertoa kansantajuisesti, mistä Bachin suurteoksissa on musiikillisessa ja teologisessa ja miksei psykologisessakin mielessä kysymys.

Yleensä artikkeli tai kirja on melkein valmis silloin, kun tajuaa, millainen sen rakenteen tulee olla. Niinpä tämä kirja oli melko mutkaton kirjoitettava. Olin kerännyt materiaalia kirjaan vuosien mittaan, joten tyhjältä pyödältä en suinkaan aloittanut.

Mutta viimeistelyvaihe on aina hyvin piinaava. Faktoja pitää tarkistaa ja kirjoitusvirheitä metsästää. Olo on ärtynyt ja kärsimätön. Onneksi sain kielentarkastukseen apua perhepiiristä.

 


Topi Linjama (kuva: Topi Linjaman kotialbumi)