Yhtä tyhjän kanssa

Kôdô, Sawaki
Nimeke: Yhtä tyhjän kanssa
Tekijät: Kôdô, Sawaki (Kirjoittaja)
Osamitsu, Miika (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789522604514
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 237
Tuoteryhmät: Kirjat
Runous
Kirjastoluokka: 29.53 Buddhalaisuus ja sen mytologia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: zenbuddhalaisuus, itämainen filosofia, mietiskely
Sawaki Kôdô (1880-1965), lempinimeltään Koditon Kôdô, on kiistatta yksi 1900-luvun merkittävimmistä japanilaisista zen-mestareista. Sawaki on tunnettu niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin. Monet länsimaissa tunnetut zen-mestarit ovat hänen linjansa perijöitä.

Sawakin opetus on hyvin yksinkertainen: vain istu. Mestari Dôgenin (12001253) jalanjäljissä Sawaki korosti istuvan mietiskelyharjoituksen (zazen) merkitystä ja sitä, kuinka oivallus ei ole erotettavissa harjoituksesta. Harjoitus on oivallus tarkoitti Sawakille, että harjoituksesta ei tule etsiä mitään hyötyjä. Hän arvostelikin kärkkäästi ihmisiä, jotka markkinoivat zeniä siitä saatavien hyötyjen takia. Sawakin opetukset ovat ajattomia, mutta erittäin ajankohtaisia juuri nyt: kirjakauppojen hyllyt pursuavat kirjoja meditaation hyödyistä ja terveysvaikutuksista. Sawakilla on tähän sanansa sanottavana.

Sawakin kritiikin kohteeksi joutuivat myös kulttuuri, tiede, Japanin buddahalaisuus, yhteiskunta jne. Sawaki ei kaunistele vaan sanoo asiansa suoraan. Hän ei yritä levittää zeniä massoille, vaan kohdistaa sanansa zenistä ja sen harjoittamisesta todella kiinnostuneille.

1900-luvulla eläneiden japanilaisten zen-mestareiden opetuksia ei ole koskaan aikaisemmin suomennettu suoraan japaninkielestä. Yhtä tyhjän kanssa on kokoelma Sawakin lyhyitä opetuslastuja, jotka laittavat lukijan miettimään ja istumaan alas paikalleen.


Suosittelemme myös