Saara Metsärannan kolmas runoteos, etnofuturistinen Toinenkin riitti, ammentaa suomalaisen runouden alkukodista, kansanrunoudesta. Teoksessa vuorottelevat nykyrunous ja vanhat ugrilaiset runomitat, kuten kalevala-, mana- ja loitsumitat. Teoksessa esiintyy suomen kielestä kadonneita vanhoja sanoja ja lauserakenteita sekä syntymyyttejä. Runojen teemat käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon.
Toinenkin riitti -teosta voi lukea puhtaasti taiteellisena kokonaisuutena tai vaihtoehtoisesti kirjoitettuna, kuunkiertoon sidottuna lukijaa aktivoivana riittinä. Tämänkaltaista kaksijakoista runoteosta ei ole ennen julkaistu Suomessa. Lukijalle annetaan valtaa. Hän saa ohjeet, joiden avulla hän voi sitoa lukukokemuksensa konkreettiseen kuunkiertoon. Kuu on kiertänyt samoja ratoja vuosituhansista toiseen. Kirja voi toimia kirjallisuusterapeuttisena oppaana tai prosessina, joka tukee lukijan itsetuntemuksen kehittymistä. Runoihin liitettyjä lukuohjeita seuraamalla lukija pääsee tunnustelemaan sanojen ja säkeiden rytmiä kehossaan, ikään kuin meditaationa. Lukemisessa usein keho unohdetaan. Runomitta nostaa esiin runouden kehollisuuden ja muinaiset syntyjuuret. Mutta lukijan valitessa toisen polun, teos toimii taiteellisesti rakennettuna kokemuksena, jolloin runoissa puhutellaan kuvitteellista lukijaa.
Saara Metsäranta (s. 1984) on tamperelainen kirjailija, joka tunnetaan myös performanssipersoona Kölönä ja modernina runonlaulajana. Hän on työskennellyt muun muassa kustannustoimittajana ja kehotietoisen kirjoittamisen ohjaajana. Häneltä on aiemmin julkaistu teokset Meitä vasten hukkuneet (Kolera, 2018), Kölö (2019, Poesia), Kuori, jossa kirjoitan (Basam Books, 2021). Lisäksi hän on toimittanut yhdessä Pauliina Aarvan kanssa tietokirjan Shamaanimatkalla (Basam Books, 2023).