Tietoisuus ja tieteellinen maailmankuva

Jylkkä, Jussi
Nimeke: Tietoisuus ja tieteellinen maailmankuva
Tekijät: Jylkkä, Jussi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523793590
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 141
Tuoteryhmät: Filosofia
Kirjat A-Ö
Kirjat
Kirjastoluokka: 14.1 Psyyken rakenne ja toiminnot
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: tietoisuus, tieteellinen maailmankuva, maailma, kuvat, representaatio, todellisuus, eksistenssi, filosofia
Tieteellisen maailmankuvan mukaan tietoisuus on fysikaalista. Tämä, kokemukseni nyt, on fysikaalista. Mutta mitä tämä on? Kysymys on korealaisen Zen-perinteen koan: kysymys, johon ei ole vastausta.

Tietoisuuden tapaus tuo esiin kuilun tieteellisen maailmankuvan ja maailman itsensä välillä. Tämä - tietoisuus - on sitä maailmaa, jota tiede kuvaa. Ja kuva ei ole ikinä kuvattu. Parhaastakaan neurotieteellisestä kuvauksesta ei voi päätellä, miltä tuntuu nähdä värejä tai olla lepakko. Mielenfilosofiassa tämä tunnetaan selityksellisenä kuiluna.

Psykologian dosentti, filosofian tohtori ja psykedeelitutkija Jussi Jylkkä esittää, että selityksellinen kuilu tietoisuuden ja tieteen välillä heijastaa laajemmin kuilua tieteellisten teorioiden ja maailman itsensä välillä. Tiede tarjoaa yhden todenmukaisimmista maailmankuvista kautta ihmiskunnan historian. Mutta voimmeko ikinä tietää mitään maailmasta itsessään kuvien takana?


Suosittelemme myös