Sauna, naiseus ja elämänkaari — Perinnekulttuurin paluu

Kailo, Kaarina
Nimeke: Sauna, naiseus ja elämänkaari — Perinnekulttuurin paluu
Tekijät: Kailo, Kaarina (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523793378
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Ilmestymispäivä: 26.4.2022
Hinta: 30,00 € (27,27 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Hyvinvointi
Kirjat A-Ö
Kirjat
Kirjastoluokka: 49 KANSATIEDE. KULTTUURIANTROPOLOGIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kansanperinne, tapakulttuuri, kulttuurihistoria, saunat, rituaalit, siirtymäriitit, elämänkaari, naiseus, valtarakenteet, sukupuolentutkimus
Avainsanat: alkuperäiskansatieto, ekososiaalinen perinnetieto, kulttuuri, matriarkaalisuus, moderni matriarkaattitutkimus, naiset ja sauna, rituaalit, sauna, siirtymäriitit, vuotuiskierron ja elämänkaaren saunarituaalit
Saunassa - suomalaisen perinnekulttuurin mikrokosmoksessa - on kautta aikain uudistuttu sekä eheytetty niin kehoa kuin mieltä. Tämä uutuusteos keskittyy saunan elämänkaarirituaaleihin ja unohdettuun, jopa vaiennettuun feminiiniseen puoleen ja kulttuurihistoriaan. Kirjassa esitellään saunarituaaleja synnytys-, morsius- ja hääsaunoista sekä lemmennostatussaunoista vainajan viimeisiin löylyihin. Teoksessa tarkastellaan myös erityisesti naisten rituaali- ja sosiaalisessa asemassa tapahtuneita muutoksia ja pyritään saunakulttuurin uudistamiseen ennakkoluulottomassa hengessä!

Koska medikalisaatio ja kirkonmiehet ovat länsimaissa leimanneet naisen kehon luonnolliset prosessit puutostiloiksi, sairauksiksi tai kirkon puuttumista edellyttäviksi epäpuhtauden muodoiksi, on tervehdyttävää palauttaa naisten omanarvontunto ja omaehtoinen esipatriarkaalinen kulttuuri myös suhteessa saunaan kehon ja mielen pyhäkkönä. Kirja tarjoaa käytännönläheisiä ehdotuksia siitä, miten siirtymäriittejä ja muuta tapakulttuuria voitaisiin ottaa uudestaan käyttöön luontouskonnon ja ekososiaalisen sivistyksen hengessä, ja tarjoaa esimerkkejä varsinkin ikänaisia voimaannuttavista riiteistä.

Kaarina Kailo (Ph.D.) on Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, tietokirjailija ja tunnustettu matriarkaalisen tutkimuksen asiantuntija. Hän asui Kanadassa l7 vuotta ja toimi pitkään naistutkimuksen viroissa Simone de Beauvoir-instituutissa, Montrealissa. Suomessa hän on toiminut Oulun yliopiston naistutkimuksen professorina ja Suomen Akatemian varttuneena tutkijana. Kailo on kirjoittanut satoja artikkeleita ja lukuisia kirjoja.


Suosittelemme myös