Optimisti kertoo sinisilmäisen sankarin toivioretkistä maailman laidalta toiselle, Euroopasta Pohjois-Afrikkaan, Venäjältä Etelä-Amerikkaan. Rivien välissä Voltaire kritisoi kouriintuntuvasti aikansa epäkohtia, julmia oikeuskäytäntöjä, tekopyhyyttä, vallanhimoa, lyhytnäköistä ahneutta ja raakalaismaisuutta.
Voltaire kirjoitti Optimistin vastalauseeksi Leibnizille, joka pyrki sovittamaan niin
luonnonkatastrofit kuin ihmisen häikäilemättömyydenkin ideaaliin kuvaan "parhaasta mahdollisesta maailmasta". Voltaire tähdensi, miten hyväuskoisuus pikemmin tukee kuin oikaisee vääristyneitä valtarakenteita. Vastalääkkeeksi Optimisti ei kuitenkaan tarjoa pessimismiä, vaan kertomuksen loppuratkaisu yllättää käytännönläheisyydellään.
Tämä Voltairen hirtehisin seikkailukertomus poltettiin roviolla jo ilmestyessään Genevessä 1795, eikä Pariisin keskustassa tunnettu valistusfilosofin näköispatsas ole välttynyt sabotaaseilta 2020-luvullakaan. Suomentaja Sampsa Laurisen essee valottaa, miksi Voltaire on yhä vihattu ja rakastettu ajattelija.
Optimistin (Candide) ovat aiemmin suomentaneet L. Onerva (1914) ja J. A. Hollo (1953).
Candide on tasapainoisen, voitokkaan hengen tuote... valloittava huumori kietoutuu kultalankoina sen satiiriin.
– Eila Pennanen
Candidella on varma, vakiintunut sijansa maailmankirjallisuuden kaikkein huomattavimpien satiiristen teosten joukossa. Aito gallialainen räiskyvä äly leikkii ja viettää voittojansa sen sivuilla.
– J. A. Hollo