Mikä mieli uskonnoissa? — Pohdintaa uskonnon, moraalin ja pyhyyden nykyisestä olemuksesta

Kunnas, Tarmo
Nimeke: Mikä mieli uskonnoissa? — Pohdintaa uskonnon, moraalin ja pyhyyden nykyisestä olemuksesta
Tekijät: Kunnas, Tarmo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523792340
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Hinta: 29,90 € (27,18 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 314
Tuoteryhmät: Kirjat
Kirjat A-Ö
Syksy 2021
Uskonnot ja hengellisyys
Filosofia
Kirjastoluokka: 20 YLEINEN USKONTOTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: uskonto ja uskonnot, moraali, etiikka, pyhyys, merkitys (tärkeys), uskonnollisuus, maailmankatsomus, aatteet, aatehistoria
Hetkellä, jolloin tutkimusten mukaan kristillisen kirkon jäsenten määrä on laskenut romahdusmaisesti ja uskontojen koetaan olevan kriisissä, kiinnostus erilaisia uskontoja kohtaan ei ole vain vähentynyt. Mikä mieli uskonnoissa valaisee tämän kehityksen ja nykytilanteen taustoja laajassa kansainvälisessä ja historiallisessa perspektiivissä. Kirja pyrkii näkemään uskontojen ja varsinkin moraalin ja pyhyyden olemuksen uudella tavalla. Pyhyys on kaikista uskonnoista ja teologioista riippumaton "myyttivarasto", josta yhtä hyvin ns. "primitiiviset" uskonnot kuin kulttuuriuskonnot ammentavat omia pyhän muotojaan.

Kirja ei lähesty uskontoja vain niiden mahdollisen totuusarvon vuoksi vaan näkee uskonnollisen elämänpiirin ulottuvan pitkälle myös ilmiöihin, joita voisi helposti luulla vain maallisiksi. Se pyrkii arvioimaan uskontojen merkitystä ihmiskunnalle ja sen historialle kaikista teologisista tai uskonnollisista näkökulmista riippumatta. Voivatko uskonnot parhaillaan avartaa ihmisen elämän ja maailman kokemista? Mikä on niiden inhimillinen, moraalinen ja sivistyksellinen merkitys riippumatta niiden historiallisesta "syntitaakasta"?

Tarmo Kunnas on toiminut kirjallisuuden professorina Jyväskylän ja Sorbonnen yliopistoissa. Hänen kirjojaan on julkaistu useilla vierailla kielillä ja tuotannossaan hän on käsitellyt mm. Nietzschen filosofiaa, rakkautta, pahuuden olemusta, kotiseudun ideaa ja eurooppalaisen älymystön ja fasismin suhteita. Hän on toiminut Suomen Ranskan Instituutin ensimmäisenä johtajana vuosina 1990-1995.


Suosittelemme myös