Lähellä kaikki kaukaisuus — Runoja

Bluwstein, Rachel
Nimeke: Lähellä kaikki kaukaisuus — Runoja
Tekijät: Bluwstein, Rachel (Kirjoittaja)
Uotila-Lindqvist, Rea (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789527337004
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 99
Tuoteryhmät: Kirjat
Runous
Klassikot
Kirjat A-Ö
Käännetty kaunokirjallisuus
Kirjastoluokka: 82.2 Suomenkieliset runot
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kirjailijat, runoilijat, lyriikka, hepreankielinen kirjallisuus, kirjallisuudentutkimus, henkilöhistoria
Rachel (Rachel Bluwstein, 1890-1931) on kuuluisimpia nykyhepreaksi kirjoittaneita naisrunoilijoita. Rachelin runot kuuluvat Israelin kirjallisuuden kaanoniin; niitä opiskellaan Israelin kouluissa ja monet niistä on sävelletty kaikkien tuntemiksi lauluiksi. Uuden 20 shekelin setelin kuva-aiheeksi valittiin rakastettu Rachel.

Rachelin runot valloittavat lyyrisellä selkeydellään ja ilmaisuvoimallaan. Niukan yksinkertainen tyyli, keskusteleva kielenkäyttö ja naisnäkökulma käynnistivät 1920-luvulla vallankumouksen perinteisesti miehisessä hepreankielisessä kirjallisuudessa. Kieli ja kirjallisuus muovasivat toisiaan ainutlaatuisella tavalla, sillä nykyheprea käyttökielenä oli vasta muotoutumassa.

Rachelin elämä ja kirjoittaminen olivat naisen matkaa ja etsimistä, sairauden ja kivun jäsentämistä, taistelua kuolemaa vastaan. Runoissa hehkuu paitsi rakkaus maisemaan ja historiaan, myös voimakas eksistentialistinen ja tunnustuksellinen viritys. Rachel on ajaton ja samalla polttavan ajankohtainen.


Suosittelemme myös