Kuka pelkää hammaslääkäriä? — Haavoitettujen kokemukset terveydenhuollossa

Sarvela, Kati
Nimeke: Kuka pelkää hammaslääkäriä? — Haavoitettujen kokemukset terveydenhuollossa
Tekijät: Sarvela, Kati (Kirjoittaja)
Liimatainen, Teemu (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789523794016
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 15.2.2023
Ilmestymispäivä: 15.2.2023
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Kevät 2023
Kirjastoluokka: 59.2 Yleinen terveydenhoito
Erilaiset hoitopelot, sijaistraumatisoituminen ja toimenpiteisiin liiittyvät ahdistukset, ovat osa terveydenhuollon arkipäivää ja ne koskettavat lähes jokaista perhettä jollain tavoin. Lääketieteelliseen toimintakulttuuriin, toimenpiteisiin ja diagnooseihin liittyvä medikaalinen traumatisoituminen ja sen synnyttämä haitallinen stressi ei erottele sitä, oletko ammattilainen vai palvelunkäyttäjä: Sen edessä olemme kaikki osa samaa ihmisyyttä.

Kuka pelkää hammaslääkäriä? -teos muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada korjaavia kokemuksia ja vahvistaa resilienssiä eli kykyä toipua haavoittavista kokemuksista ja kriiseistä. Terveydenhuollossa ilmenevät haavoittavat kokemukset eli medikaaliset traumat ovat hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä, kun osaamme lähestyä niitä monista eri näkökulmista käsin, kunnioittaen potilaiden ja työntekijöiden elettyä kokemusta ja tieteellistä näyttöä. Traumatietoisina voimme hypätä suuren askeleen kohden yksilöllistä ja yhteisöllistä toipumista, kun lakkaamme pirstomasta ihmisiä palasiksi eri asiantuntijoiden kasvatettaviksi, hoivattaviksi ja hoidettaviksi.

Hammaslääkäri ja terapeutti Kati Sarvela kuljettaa lukijan potilaiden ja hänen omien traumaattisten kokemustensa kautta haavoittuvuuden ja toipumisen eri kerroksiin. Kirjassa on runsaasti keholloisia ja kirjoitusharjoituksia, jotka voivat tukea yksilöllistä toipumista. Samanaikaisesti Sarvela korostaa, että trauma ei ole vain yksilöllinen ilmiö, vaan rakenteellista väkivallasta kärsivä terveydenhuolto instituutioineen ja organisaatioineen voi traumatisoida työntekijöitään ja palvelunkäyttäjiään. Siksi kokonaisvaltaisesti parantava hoitoympäristö vaatii myös syvällistä terveydenhuollon kulttuurin ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muutosta sekä tätä tukevaa sosiaalipolitiikkaa. Sarvelalta on aikaisemmin ilmestynyt useita traumatietoisuutta käsitteleviä tietokirjoja.


Suosittelemme myös