Jumalat asuvat meissä — 95 teesiä yliluonnollisesta

Poutiainen, Hannu
Nimeke: Jumalat asuvat meissä — 95 teesiä yliluonnollisesta
Tekijät: Poutiainen, Hannu (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523792128
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 30.9.2021
Ilmestymispäivä: 30.9.2021
Hinta: 28,90 € (26,27 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Kirjat
Tulossa
Kirjat A-Ö
Syksy 2021
Yhteiskunta, filosofia, taide
Kirjastoluokka: 11.5 Nykyajan filosofia
Moderni ihminen uskoo aineen ja merkityksen jyrkkään vastakohtaisuuteen. Merkitykset ovat vain mielessä ja toteutuvat vain ihmisten keskuudessa; aine on tunnotonta, tahdotonta ja vailla henkistä ulottuvuutta. Tästä vastakohtaisuudesta juontuu yliluonnollisen yllättävyys: kun kohtaamme henkiolennon, näemme enneunen tai aistimme aaveen läsnäolon, merkitys siirtyy mielestä aineeseen ja saa koko todellisuuden näyttämään merkitykselliseltä - kuin kalsean sähkölampun tilalle olisi syttynyt kirkas auringonvalo tai arvoituksellinen kynttilänliekki. Vastaavasti yliluonnollisen yllättävyydestä juontuu sen viehätys: uskomme enkeleihin ja aaveisiin, katsomme kauhuelokuvia ja hakeudumme pyhiin paikkoihin, koska haluamme todellisuuden olevan aineellista puoltaan myöten merkityksellinen kokonaisuus, jossa mielemme on syvästi ja erottamattomasti kotonaan.

Näin yllätyksen ja viehätyksen välille avautuu kokemisen vyöhyke, jossa modernin maailman perustavat erottelut kumoutuvat ja aloittavat päättymättömän muuntumisen leikin: yliluonnollisen alue, jossa sisäinen kääntyy ulkoiseksi, kuvitelma osoittautuu todeksi ja henkinen tulee aineelliseksi. Tätä aluetta Hannu Poutiainen tutkii uudessa teoksessaan Jumalat asuvat meissä: 95 teesiä yliluonnollisesta, joka avaa filosofisia reittejä yliluonnollisen kokemuksen loputtomiin rikkauksiin, sen lupauksiin ja vaaroihin, aarteisiin ja ansoihin. Filosofian, uskonnon ja taiteen historiassa vapaasti luoviva teos tutkii hirviöitä ja ihmeitä, pyhäinjäännöksiä ja keskipäivän aaveita, noiduttuja maisemia ja lapsuuden painajaisunia, löytääkseen käsitteellisiä välineitä yliluonnollisen riippumattomaan ja ennakkoluulottomaan ajatteluun. Se kutsuu lukijaansa astumaan epäilyn ja uskon tuolle puolen, uskaltautumaan syvemmille ja arvoituksellisemmille ajatuksen poluille, joilla ylimmäksi ohjenuoraksi nousee runoilija William Blaken lause: ”Kaikki, mihin on mahdollista uskoa, on totuuden kuva.”

Filosofian tohtori Hannu Poutiainen on Tampereen yliopistossa toimiva kirjallisuuden ja filosofian tutkija. Hän on aiemmin julkaissut kirjan Sijaltainen: kaksoisolennon käsikirja (Basam Books 2017), jota filosofisen niin & näin -lehden arvostelussa luonnehdittiin kiehtovaksi, vaikuttavaksi ja yllättäväksi teokseksi. Hän on suomentanut Basam Booksille muun muassa M. R. Jamesin ja Arthur Machenin yliluonnollisia kertomuksia sekä amerikkalaisfilosofi William Jamesin tuotantoa. Syksyllä 2021 ilmestyy Basam Booksin kustantamana hänen uusi suomennoksensa Mary Shelleyn kauhuklassikosta Frankenstein.


Suosittelemme myös