Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.
Verkkokauppa ei ole käytettävissä pe 24.5. klo 15:30 - su 26.5. klo 14:00 välisenä aikana suunnitellun huoltokatkon vuoksi.

Ihminen ja sivistys

Wilenius, Reijo
Nimeke: Ihminen ja sivistys
Tekijät: Wilenius, Reijo (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523790254
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Hinta: 22,90 € (20,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 84
Tuoteryhmät: Kirjat
Yhteiskunta
Kirjat A-Ö
Filosofia
Kirjastoluokka: 17.3 Elämänfilosofia. Elämäntaito
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: filosofia, sivistys, arvot (käsitykset), koulutus, ihminen, kulttuuri, työ, elämänkaari, kasvatusfilosofia
Avainsanat: sivistys, henkinen kasvu, ihmisyys, kasvatus, rauha
Filosofi Reijo Wileniuksen yleistajuisesta, kirkasta ja luovaa ajattelua ilmentävästä luentosarjastaan kirjaksi saattama Ihminen ja sivistys (1982) on esimerkki sekä aikansa mukaisesta että aikaa kestävästä sivistys-näkemyksestä.

Yhtäältä Wileniuksen teos kartoittaa suomalaisen sivistyksen juuria. Toisaalta teos selvittää ja avaa kaikille ihmisille yhteistä sivistymisen mahdollisuutta. Wileniukselle sivistys merkitsee ennen muuta henkistä kasvua ja ihmisenä kasvamista, mutta ihminen on myös liikkuva, tunteva ja aistiva olento ja sivistys ulottuu myös näihin ihmisyyden puoliin. Oppineisuus on arvokasta, mutta sivistyneisyys ei riipu oppiarvoista. Mielikuvitusta koulivalla ja toisten ihmisten asemaan asettumista auttavalla kaunokirjallisuudella on erityinen merkitys ihmisenä kasvussa.

Tulevaisuudentutkija, professori Markku Wileniuksen esipuheella ja Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtajan, filosofi Eero Ojasen jälkisanoilla varustettu uusintapainos haastaa kysymään mitä on sivistys meidän aikamme ja miten kukin meistä voi siihen pyrkiä omista lähtökohdistaan käsin.

Filosofi Reijo Wilenius (1930-2019) oli Jyväskylän yliopiston filosofian professorina pitkään toiminut merkittävä suomalainen kulttuurivaikuttaja. Wileniuksen elämäntyön keskiössä olivat ihmisyyden, henkisen kasvun ja kasvatuksen sekä rauhan teemat. Hän perusti sekä steinerpedagogian ammattilaisia kouluttavan Snellman-korkeakoulun että vapaata sivistystyötä laaja-alaisesti harjoittavan Kriittisen korkeakoulun.


Suosittelemme myös