Heureka ja muita kirjoituksia

Poe, Edgar Allan
Nimeke: Heureka ja muita kirjoituksia
Tekijät: Poe, Edgar Allan (Kirjoittaja)
Poutiainen, Hannu (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789523794474
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 15.10.2024
Ilmestymispäivä: 15.10.2024
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Sarja: Basam Books Klassikko
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Kirjat
Tulossa
Klassikkosarja
Kirjat A-Ö
Syksy 2024
Kirjastoluokka: 04 YLEISET KOKOOMATEOKSET
Miten universumi syntyi, ja mikä on sen lopullinen päämäärä? Mitä lakeja sen kehitys noudattaa, ja miten on mahdollista, että aineeton ihmismieli kykenee tietämään nämä aineellista todellisuutta hallitsevat lait?

Suuria kysymyksiä, jotka huimaavat miltei kenen tahansa päätä – paitsi Edgar Allan Poen (1809–1849), kauhukertomusten mestarin ja salapoliisifiktion pioneerin, jonka viimeiseksi jäänyt teos Heureka on kaikilla mittareilla mitattuna todellinen kummajainen.

Tähtitieteellisen tutkielman, metafyysisen traktaatin ja filosofisen kiistakirjoituksen välimaastossa taiteilevassa kirjoituksessaan Poe selittää maailmankaikkeuden rakenteen, valaisee jumalallisen tahdon olemusta, ratkaisee sielun ja aineen näennäisen ristiriidan ja esittää häkellyttävän omintakeisen argumentin kuolemanjälkeisen elämän puolesta. Puhtaasta abstraktiosta ei silti ole kysymys: kaiken läpi paistaa surumielinen yritys ylittää ja sovittaa inhimillisen olemassaolon perimmäinen ja voittamaton traagisuus. Heureka on nojatuolikosmologiaa kylmähermoisille runosieluille, jotka eivät pelkää kohdata oman kuolevaisuutensa – tai kuolemattomuutensa – vääjäämätöntä totuutta.

Teoksen on suomentanut FT Hannu Poutiainen.


Suosittelemme myös