Galenos — Lääkärin kirjoituksia sielusta

Ahonen, Marke
Nimeke: Galenos — Lääkärin kirjoituksia sielusta
Tekijät: Ahonen, Marke (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789527240526
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ei saatavilla
Hinta: 26,90 € (24,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 239
Tuoteryhmät: Kirjat A-Ö
Kirjat
Hyvinvointi
Itseapukirjallisuus
Kirjastoluokka: 11.1 Vanhan ajan filosofia
Galenos (129 - n. 216 jKr.) oli antiikin ajan merkittävin lääkäri ja lääketieteilijä. Hän eli Rooman valtakunnan suuruuden päivinä, ja vaikutti suuren osan pitkästä elämästään Roomassa, valtakunnan pääkaupungissa. Hän tunsi henkilökohtaisesti keisari Marcus Aureliuksen ja toimi tämän pojan Commoduksen lääkärinä. Hän ompeli kokoon taistelunäytöksissä haavoittuneita gladiaattoreita; hän matkusteli eri puolilla Välimeren aluetta opiskelemassa, tutkimassa ja parantamassa. Hän jätti jälkeensä valtavan kirjallisen tuotannon, joka vaikutti vahvasti myöhempään lääketieteeseen 1500 vuoden ajan. Hän kuvasi kirjoituksissaan eloisasti aikansa lääkäreitä ja filosofeja, orjia ja ylimyksiä, talonpoikia ja keisareita, kulkutauteja ja oppineiden kiistoja.

Galenos - Lääkärin kirjoituksia sielusta on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja Galenoksesta. Se esittelee Galenoksen monivaiheista elämää sekä hänen lääketieteellistä ajatteluaan ja käsityksiään ihmiskehosta, sen sairauksista ja niiden parantamisesta. Kirjan painopiste on Galenoksen ihmissielua koskevissa näkemyksissä. Galenos tarkasteli sielun arvoituksellista luontoa antiikin filosofisen perinteen ja käytännön lääkärintyön valossa ja päätyi paikoin radikaaleihinkin johtopäätöksiin.

Kirja sisältää valikoiman suomennoksia Galenoksen psykologian alan tutkielmista. Ne on käännetty kreikankielisestä alkutekstistä asiantuntevin selityksin varustettuna. Galenoksen näkemykset ja havainnot puhuttelevat edelleen. Hän pohtii filosofian ja lääketieteellisen tiedon suhdetta, sielun ja aivojen yhteyttä, sekä sitä miten ja millä keinoin voimme hallita tunteitamme ja terävöittää järkeämme. Hänen tuotantonsa läpi kulkeva punainen lanka on kehotus tutkia ja ymmärtää ihmiskehoa, jotta voisimme ymmärtää elämää. Tämä kehotus on omassa ajassamme ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Teoksen kirjoittaja ja tekstivalikoiman suomentaja Marke Ahonen on Helsingin yliopiston klassillisen filologian dosentti ja antiikin filosofian ja lääketieteen tutkija. Hän on aiemmin suomentanut tekstejä mm. Marcus Aureliukselta, Diogenes Laertiokselta, Aristoteleelta, Sekstos Emperikokselta ja Epiktetokselta.


Suosittelemme myös