Auttavat kädet — Juna 69:n turmasta pelastuneet

Näslindh-Ylispangar, Anita
Nimeke: Auttavat kädet — Juna 69:n turmasta pelastuneet
Tekijät: Näslindh-Ylispangar, Anita (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523792753
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 28.11.2023
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 112
Tuoteryhmät: Kirjat
Tulossa
Kirjat A-Ö
Historia
Syksy 2023
Uutuudet
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: suuronnettomuudet, junat, sota-aika, talvisota, sotalapset, henkiinjääminen, henkilöhistoria, historia
Talvisodan aikana 1939-1940 Helsinkiä pommitettiin rajusti. Äidit sekä isät rintamalla halusivat saada lapset turvaan. Sotalapsia kuljettanut juna numero 69 törmäsi vastaantulevaan matkustajajunaan 4. maaliskuuta 1940 hieman yli puolen yön Iittalan Kalvolassa.

Turmassa menehtyi 31 henkilöä, joista 15 oli helsinkiläisiä sotalapsia. Tietokirja kertoo junaturmasta pelastuneiden Tuula Jopilan, Risto ja Taimi Tähtisen elämäntarinat, sekä Taimin urotyöstä lasten pelastajana palavasta junavaunusta. Kirja valottaa tapahtumaa teorian valossa sekä pelastuneiden yksilö- ja ryhmähaastattelujen, Kansallisarkiston aineiston, sekä kenttäpostien narratiivien pohjalta. Kirjassa pohditaan sotalapsikokemusten ja lastensiirtojen vaikutuksia terveyteen, mielenterveyteen sekä elintapasairauksiin. Kirjassa arvioidaan myös ylisukupolvien vaikuttavasta taakkasiirtymästä sekä vaikenemisen kulttuurista. Tapahtumaketjua tarkastellaan myös synkronisiteetin näkökulmasta tuona kohtalokkaana yönä. Toivoton ja epätoivoinen tilanne pitää sisällään myös toivon käsitteen vuosikymmenien jälkeen arvioituna.

Tietokirja Auttavat kädet-juna 69 turmasta pelastuneet on jatkoa historialliselle romaanille Juna 69 - kun elämät suistuivat raiteiltaan.

Anita Näslindh-Ylispangar on filosofian tohtori ja tietokirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut teokset Juna 69-Kun elämät suistuivat raiteiltaan sekä romaanin Naiset maailman tuulessa. Näslindh-Ylispangar työskentelee yliopettajana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja on kirjoittanut laajasti sosiaali- ja terveysalasta.


Suosittelemme myös