Ostavat aivot
Jyrki Suomala kertoo kirjastaan Ostavat aivot Tarina kirjan takana -sarjassa:
Olin tutkija ja kävelin psykologian laitoksen käytävällä kohden työhuonetta. Mutta seminaaritilan ovi oli houkuttelevasti auki. Pitää kiirehtiä omaan työhuoneeseen, ajattelin. Houkutus oli kuitenkin suuri ja astuin seminaarihuoneeseen. Esitys ihmisen aivojen toiminnasta alkoi juuri. Jotenkin vaistosin, että se on menoa nyt. Ja niin se olikin. Santa Barbaran yliopistolla alkoi juuri uusi neurotieteisiin keskittyvä seminaarisarja ja aloin seurata sitä säännöllisesti. Innostuin aivotutkimuksesta silmittömästi.
Suomeen palattuani innostus vain kiihtyi. Luin, verkostoiduin ja tein muiden kanssa myös omia aivotutkimuksia. Samalla huomasin, että aivotutkimukset ovat hajallaan kuin rikkinäisen pullon sirpaleet lattialla. Tutkimuksista oli vaikea saada kokonaisvaltaista kuvaa. Laurean liiketalouden opiskelijoita opettaessani ja Innoman Oy:ssä yrityskonsultointia tehdessäni huomasin, että aivotutkimuksilla on paljon sovellusarvoa. Tutkimukset täytyisi kuitenkin esittää käytännön näkökulmasta mielenkiintoisesti.
Päätin kirjoittaa Ostavat aivot. Kirjan tavoite on kunnianhimoinen ja samalla riemastuttavan yksinkertainen: Kun ymmärrät ihmisten aivojen toimintaa, ymmärrät myös heidän käyttäytymistään ja opit vaikuttamaan ihmisiin myönteisellä tavalla.
Suomalaisten yritysten ongelmana on se, että ne eivät osaa kommunikoida ihmisten kanssa aivoystävällisellä tavalla riittävän hyvin. Kirjoitin kirjan, joka kertoo, miten tätä vuorovaikutusta voi parantaa aivotutkimusten perusteella.
Ideoin kirjaa lukemalla tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja sekä osallistumalla alan kongresseihin. Keskustelut liike-elämän ja tieteen asiantuntijoiden kanssa ovat olleet myös tärkeitä ideoinnissa. Ideat olen koonnut muistiinpanoiksi. Tästä raaka-aineesta olen hionut lauseita, kappaleita, lukuja ja lopulta kirjan Ostavat aivot. Kirjoittamisen riemu on vienyt minut toistuvasti kirjoituspöydän ääreen. On ollut hauskaa kulkea teoreettisen neurotieteen ja liike-elämän käytännön vaatimusten rajapinnassa.
Jyrki Suomala