Etusivu > BLOGI > TARINA KIRJAN TAKANA: Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä

TARINA KIRJAN TAKANA: Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä

TARINA KIRJAN TAKANA: Kōbō-daishin jalanjäljissä TARINA KIRJAN TAKANA: Suljet vain silmäsi TARINA KIRJAN TAKANA: pinnat. hankaumat TARINA KIRJAN TAKANA: Muistiinpuut TARINA KIRJAN TAKANA: Kolme sokeaa hiirtä TARINA KIRJAN TAKANA: Ei enää toistensa varjossa TARINA KIRJAN TAKANA: Olisit edes kivi TARINA KIRJAN TAKANA: Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä TARINA KIRJAN TAKANA: Isä, Siri ja Hadrianus TARINA KIRJAN TAKANA: Lintujen katselemisen taito TARINA KIRJAN TAKANA: Vapaalla tyylillä taitajaksi TARINA KIRJAN TAKANA: Big Rich Money TARINA KIRJAN TAKANA: Johtamista kehittämään TARINA KIRJAN TAKANA: Unelmalista TARINA KIRJAN TAKANA: Pidä kiinni kädestäni TARINA KIRJAN TAKANA: Ekotrippi TARINA KIRJAN TAKANA: Syli TARINA KIRJAN TAKANA: Susi joka pelkäsi pimeää TARINA KIRJAN TAKANA: Mikä mieli uskonnoissa? TARINA KIRJAN TAKANA: Credo – Tieni mystiikkaan TARINA KIRJAN TAKANA: Jostakin olen tullut Puhuttava runo Liisa Näsi: Kirjoittajan elämä Mitra Vasara: Sisäinen rauha on aina saavutettavissa Sebastian Siukonen: Elämää väreissä Vähävaraisten auttaminen on sydämen asia "Merkittävä yhteiskunnallinen ja sivistyksellinen puheenvuoro"

Markku Ojanen kertoo kirjastansa "Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä" TARINA KIRJAN TAKANA -sarjassa:


En enää muista, milloin ja miksi aloin tehdä miksi-alkuisia esseitä. Niitä oli jo Basamin julkaisemassa kirjassa Kysymyksiä onnellisuudesta (2019). Nyt niitä on kertynyt noin 700 ihmistieteiden alueilta. Tässä kirjassa on 99 kulttuuria, yhteiskuntaa ja politiikkaa koskevaa miksi-kysymystä. ”Kaikkiko sinua kiinnostaa, eikä vain onnellisuus?” Näin minulta hiljattain kysyi eräs haastattelija.

Miksi-kysymys vihjaa, että jotakin lopullista on saatu selville. Vaikka monien filosofien mukaan tiede vastaa vain miten-kysymyksiin, se ei ole haitannut tutkijoita, jotka usein kirjoittavat miksi-alkuisia tutkimusraportteja. Arkikielessä miksi on luonnollinen sana. Haluamme tietää, miksi lentokone pysyy ilmassa, miksi ihmiset valehtelevat tai miksi suomalaiset ovat onnellisia. Näihin kolmeen kysymykseen löytyy tyydyttäviä vastauksia, mutta toki uusin tieteellinen tutkimus muuttaa käsityksiämme.

Tuntuu mukavalta, kun saan 20–30 sivun tutkimuksesta tiivistettyä ydinasiat, joista kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi saada selvää ja sitten pohtia sitä lukemansa perusteella.

Olen panostanut tekstin sujuvuuteen ja karttanut meitä tutkijoita vaivaavia kankeuksia ja liiallista varovaisuutta. Kustannustoimittajat tässä ovat erinomainen apu, sillä omaan tekstiin sokeutuu nopeasti. Hiukan totutusta poikkeavat sanajärjestykset ovat minulle tyypillisiä. Mistä mahtavat tulla? Kenties siitä, että englannin kielen sanajärjestykset tarttuvat.

Olen mielissäni siitä, että saan vielä näin eläkeläisenä jatkaa tutkijana ja tietokirjailijana. Tutkimusmatkat jatkuvat!

 

Markku Ojanen (kuvaaja: Martti Ojanen)

Markku Ojanen (kuvaaja: Martti Ojanen)


KIRJAUDU
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen
OMA TILI
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
ASIAKASPALVELU
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot
SEURAA MEITÄ
Facebook
Instagram
Linkedin