SULJE VALIKKO

avaa valikko

Etusivu > BLOGI > Tarina kirjan takana: Itsekkyydestä

Tarina kirjan takana: Itsekkyydestä

Tarina kirjan takana: Silta näkymättömään Tarina kirjan takana: Jaksamisen rajat Tarina kirjan takana: Häkkiooppera Tarina kirjan takana: Ammattiahdistus Tarina kirjan takana: Balladi merestä Tarina kirjan takana: Pakotettu naimaan Tarina kirjan takana: The Poet of Whom the Heavens Cry – Runoilija jonka tähden taivaat itkee Tarina kirjan takana: Kaksoissisäinen Tarina kirjan takana: Mustarastas on minunkin nimeni Tarina kirjan takana: Kontula Blues Tarina kirjan takana: Unohtanut en ole Tarina kirjan takana: Sinä olet ääni minä olen hiljaa Tarina kirjan takana: Aikalahjat Tarina kirjan takana: Suomi toisena kielenä Tarina kirjan takana: Hullua hurskaammaksi Tarina kirjan takana: Rakkausreseptit Tarina kirjan takana: Huoletta ja hölmönä Tarina kirjan takana: Itsekkyydestä Tarina kirjan takana: Joka kurjen laulua kuuntelee Tarina kirjan takana: Häpeä Tarina kirjan takana: Matilda Myrskytuuli Tarina kirjan takana: Johtamisvainu Tarina kirjan takana: Pyhiinvaellus nykyhetkeen Tarina kirjan takana: Zenmestari Huangbon opetukset Tarina kirjan takana: Kuolemanlahti Tarina kirjan takana: Muovilusikkalapset Tarina kirjan takana: Hyvä fiilis Tarina kirjan takana: Upcycling Tarina kirjan takana: Haaveilijat ja toteuttajat Tarina kirjan takana: Moniosaamisen renessanssi Tarina kirjan takana: Kulkija Venetsiassa Tarina kirjan takana: Elämänilon jäljillä Tarina kirjan takana: Huumehelvetti Tarina kirjan takana: Rauha Tarina kirjan takana: Karma-astrologian avaimet Tarina kirjan takana: Mindfulnesseläin Tarina kirjan takana: Muistisairaan läheisenä Tarina kirjan takana: Monsteri kaapissa Tarina kirjan takana: Frankenstein Tarina kirjan takana: Kōbō-daishin jalanjäljissä Tarina kirjan takana: Suljet vain silmäsi Tarina kirjan takana: pinnat. hankaumat Tarina kirjan takana: Muistiinpuut Tarina kirjan takana: Kolme sokeaa hiirtä Tarina kirjan takana: Ei enää toistensa varjossa Tarina kirjan takana: Olisit edes kivi Tarina kirjan takana: Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä Tarina kirjan takana: Isä, Siri ja Hadrianus Tarina kirjan takana: Lintujen katselemisen taito Tarina kirjan takana: Vapaalla tyylillä taitajaksi Tarina kirjan takana: Big Rich Money Tarina kirjan takana: Johtamista kehittämään Tarina kirjan takana: Unelmalista Tarina kirjan takana: Pidä kiinni kädestäni Tarina kirjan takana: Ekotrippi Tarina kirjan takana: Syli Tarina kirjan takana: Susi joka pelkäsi pimeää Tarina kirjan takana: Mikä mieli uskonnoissa? Tarina kirjan takana: Credo – Tieni mystiikkaan Tarina kirjan takana: Jostakin olen tullut Puhuttava runo Liisa Näsi: Kirjoittajan elämä Mitra Vasara: Sisäinen rauha on aina saavutettavissa Sebastian Siukonen: Elämää väreissä Vähävaraisten auttaminen on sydämen asia "Merkittävä yhteiskunnallinen ja sivistyksellinen puheenvuoro"

Sampsa Laurinen kertoo suomentamastaan La Rochefoucauld'n mietelausekokoelmasta Itsekkyydestä Tarina kirjan takana -sarjassa:


Tein La Rochefoucauld'n seurassa kaksi matkaa. Ensimmäistä viitoittivat hänen mietelauseensa; toinen vei 1600-luvun Ranskaan, sen poliittiseen historiaan, valtarakenteisiin ja vehkeilyihin, joihin aforistikkomme osallistui hämmentävällä tavalla. Pieni esipuheluonnokseni kasvoi seikkaperäiseksi esseeksi.

Käännösstrategia muuttui matkan varrella. Ensin oli tarkoitus valita vain parhaat mietelmät, mutta kirjoittajan henkilöhistorian valossa myös yliampuvat ja typerätkin mietelauseet osoittautuvat valaiseviksi. Niistä piirtyy moniulotteinen kuva sekä aikakaudestaan että hänestä itsestään. Suomentajan tehtävä ei ole esittää La Rochefoucauld'ta viisaampana kuin hän oli.

Niin ikävästi kuin hän kirjoittaakin esimerkiksi naisista, olisi historian väärentämistä lakaista maton alle mietteet, jotka muistuttavat, miten huono naisen asema on ollut ja millaisiin käsityksiin eriarvoinen kohtelu voi edelleen perustua. Ihminen ei toimi niin, että luettuaan viisaan ajatuksen hän omaksuisi sen noin vain. Käytännössä voi olla pysäyttävämpää lukea tyhmiäkin väitteitä ja tunnistaa niissä jotakin
tuttua.

Niin ikään hämmentäviä ovat La Rochefoucauld'n käsitykset vanhuksista. Niissäkin hän parjaa itseään, sillä käytännössä hän pohti mietteitään kihdin nujertamana invalidina, rullatuolissa, jonka vankina hän vietti elämänsä 12 viimeistä vuotta. Esimerkiksi kirjoittaessaan maksiimin 408 "Vanhat, aiemmin ihastuttaneet ihmiset uhkaavat joutua naurunalaisiksi unohtaessaan, etteivät he ihastuta enää" hän oli hyvin ihastunut läheisen ystävänsä Madame de Sévignén tyttäreen.

La Rochefoucauld'n mietelauseet syntyivät ryhmätyönä jopa niin pitkälti, että häntä on hiukan harhaanjohtavaa kutsua kirjailijaksi. Mietelauseiden veistely oli salonkien muodikas ajanviete, seurustelumuoto, jota syvennettiin kirjeitse. Kirjeissään La Rochefoucauld pyysi apua niiden kaikkien muokkaamiseen ja kieliasun hiomiseen, koska hän tiesi astuneensa itselleen vieraalle maaperälle. Hän ei ollut lukumiehiä, vaan kirjoja enemmän hän ammensi elämänkokemuksestaan, ihmisten tarkkailusta kuninkaan hovissa, salongeissa ja sotatantereilla. Mietteiden lukuisista kommentaattoreista edelleen tunnetuimpia olivat Mademoiselle de Scudéry, Madame de Sévigné, Madame de La Fayette ja Ninon de Lenclos.

La Rochefoucauld'n ajatukset ihmisen perimmäisestä itsekkyydestä eivät olleet aikanaan ainutlaatuisia, mutta hän erottui muista aforistikoista viemällä pessimismin milteipä äärimmilleen. Hänen mietelauseensa ovat niin hyökkääviä, että lukijan on puolustauduttava. Luvassa antoisia kamppailuja.

 

Sampsa Laurinen (omakuva), François de La Rochefoucauld (Théodore Chassériau, Public domain, via Wikimedia Commons)

Sampsa Laurinen (omakuva), François de La Rochefoucauld (Théodore Chassériau, Public domain, via Wikimedia Commons)

 


Tuotetta lisätty
ostoskoriin kpl
Siirry koriin
29,90
KIRJAUDU
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen
OMA TILI
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
ASIAKASPALVELU
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot
SEURAA MEITÄ
Facebook
Instagram
Linkedin