SULJE VALIKKO

avaa valikko

Etusivu > BLOGI > Tarina kirjan takana: Elämänilon jäljillä

Tarina kirjan takana: Elämänilon jäljillä

Tarina kirjan takana: Silta näkymättömään Tarina kirjan takana: Jaksamisen rajat Tarina kirjan takana: Häkkiooppera Tarina kirjan takana: Ammattiahdistus Tarina kirjan takana: Balladi merestä Tarina kirjan takana: Pakotettu naimaan Tarina kirjan takana: The Poet of Whom the Heavens Cry – Runoilija jonka tähden taivaat itkee Tarina kirjan takana: Kaksoissisäinen Tarina kirjan takana: Mustarastas on minunkin nimeni Tarina kirjan takana: Kontula Blues Tarina kirjan takana: Unohtanut en ole Tarina kirjan takana: Sinä olet ääni minä olen hiljaa Tarina kirjan takana: Aikalahjat Tarina kirjan takana: Suomi toisena kielenä Tarina kirjan takana: Hullua hurskaammaksi Tarina kirjan takana: Rakkausreseptit Tarina kirjan takana: Huoletta ja hölmönä Tarina kirjan takana: Itsekkyydestä Tarina kirjan takana: Joka kurjen laulua kuuntelee Tarina kirjan takana: Häpeä Tarina kirjan takana: Matilda Myrskytuuli Tarina kirjan takana: Johtamisvainu Tarina kirjan takana: Pyhiinvaellus nykyhetkeen Tarina kirjan takana: Zenmestari Huangbon opetukset Tarina kirjan takana: Kuolemanlahti Tarina kirjan takana: Muovilusikkalapset Tarina kirjan takana: Hyvä fiilis Tarina kirjan takana: Upcycling Tarina kirjan takana: Haaveilijat ja toteuttajat Tarina kirjan takana: Moniosaamisen renessanssi Tarina kirjan takana: Kulkija Venetsiassa Tarina kirjan takana: Elämänilon jäljillä Tarina kirjan takana: Huumehelvetti Tarina kirjan takana: Rauha Tarina kirjan takana: Karma-astrologian avaimet Tarina kirjan takana: Mindfulnesseläin Tarina kirjan takana: Muistisairaan läheisenä Tarina kirjan takana: Monsteri kaapissa Tarina kirjan takana: Frankenstein Tarina kirjan takana: Kōbō-daishin jalanjäljissä Tarina kirjan takana: Suljet vain silmäsi Tarina kirjan takana: pinnat. hankaumat Tarina kirjan takana: Muistiinpuut Tarina kirjan takana: Kolme sokeaa hiirtä Tarina kirjan takana: Ei enää toistensa varjossa Tarina kirjan takana: Olisit edes kivi Tarina kirjan takana: Miksi? – Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä Tarina kirjan takana: Isä, Siri ja Hadrianus Tarina kirjan takana: Lintujen katselemisen taito Tarina kirjan takana: Vapaalla tyylillä taitajaksi Tarina kirjan takana: Big Rich Money Tarina kirjan takana: Johtamista kehittämään Tarina kirjan takana: Unelmalista Tarina kirjan takana: Pidä kiinni kädestäni Tarina kirjan takana: Ekotrippi Tarina kirjan takana: Syli Tarina kirjan takana: Susi joka pelkäsi pimeää Tarina kirjan takana: Mikä mieli uskonnoissa? Tarina kirjan takana: Credo – Tieni mystiikkaan Tarina kirjan takana: Jostakin olen tullut Puhuttava runo Liisa Näsi: Kirjoittajan elämä Mitra Vasara: Sisäinen rauha on aina saavutettavissa Sebastian Siukonen: Elämää väreissä Vähävaraisten auttaminen on sydämen asia "Merkittävä yhteiskunnallinen ja sivistyksellinen puheenvuoro"

Marja-Liisa Manka kertoo kirjastansa Elämänilon jäljillä – Tunne juuresi, vaikuta elämääsi Tarina kirjan takana -sarjassa:


Järkytyin muutama vuosi sitten työpahoinvointitilastoista. Työ kuormittaa henkisesti ja fyysisestikin yhtä paljon kuin parikymmentä vuotta sitten kiusaamisesta puhumattakaan. Masennus vie 10 ihmistä päivittäin työkyvyttömyyseläkkeelle, vaikka meillä pitäisi olla maailman onnellisin maa.

Hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu vanhempiemme motoilla. Äitini neuvoi vielä kuolinvuoteellaan: Elämä on kovaa, mutta siinä pärjää, kun tekee kovasti työtä, kouluttautuu ja nauraa pahassa paikassa. Ja jos ei ole mitään oikeaa tekemistä, kunnon työihminen ottaa virkkuukoukun käteensä.

Toimivatko nuo ohjeet enää vai kaipaisivatko ne jo tuuletusta?

Niinpä lähdin tutkimusretkelle selvittämään, mitä nykypäivän onni tai elämänilo pitää sisällään ja minkälaiset polut sinne johtavat. Olemmeko menneisyytemme vankeja – kiitos geeniperimän, elinympäristön ja sattumankin – vai voimmeko itsekin päättää jostakin elämässämme?

Otin koehenkilöksi itseni ja viimeisimmän tutkimustiedon. Avukseni löytyi muistolaatikko homeenhajuisine päiväkirjoineen ja esineineen. Kävin sukututkimuskursseja, jotta ymmärtäisin isääni. Menneestä paljastui järkyttäviä asioita, taakkasiirtymiä, jotka olivat painaneet jälkensä yli sukupolvien.

Löysin toki ilojakin: niukkuudessa oli luksustakin ja koulunkäynti maistui, koska sain oppia uutta. Kotikyläni oli paratiisi lukuisine kavereineen ja kummallisine ihmisineen, luulin jopa Jumalan ajelevan polkupyörällä kylän läpi. Valitettavasti hän myöhemmin paljastui mylläriksi, joka oli yltäpäältä jauhoista valkoinen.

Tutkimusmatkan loppupäätelmäksi tuli: Hyvä mieli on paras lahja, minkä itse kukin voi antaa läheisilleen, mutta myös itselleen. Se vaatii näkökulman vaihdosta, huomion siirtämistä ongelmista siihen, mikä on hyvin ja vahvaa. Valoa alkaa löytyä, kun nostaa katseensa omista murheista arjen pieniin iloihin.

Juuri nyt on mitä parhain mahdollisuus ajattelu- ja työtottumusten tarkasteluun kiitos pandemian! Ja jos Tampereen yliopiston tutkijat ovat jo saaneet elottoman materiaalinkin oppimaan valon avulla, uskon, että ihminenkin voi oppia.

Odotan jännityksellä kirjani julkistamista, koska se on kirjoittamistani kirjoista henkilökohtaisin. Yllättäen löysin kiinnostavan nuoruuden päiväkirjamerkintäni: ”Haluaisin suuremman sydämen, sellaisen, joka rakastaa kaikkia ihmisiä. Sellaisen, joka lämmöllään lievittää onnettomien hätää.” Se on tietämättäni ohjannut elämääni, työnilon edistämistä.

 Marja-Liisa Manka (kuvaaja: Studio Reetta Muranen)

Marja-Liisa Manka (kuvaaja: Studio Reetta Muranen)

Kuvateksti: Istun äitini kiikkutuolissa, jossa purki myös iskelmälaulaja Annikki Tähti huoliaan äidin keittiössä. Avautuaksemme tarvitsemme turvallisia paikkoja. Kunnostin tuolin irrottamalla sen palasiksi, liimalla ne yhteen ja maalaamalla sen punaiseksi. Tuunattuna se toimii vieläkin kuten myös äitini huoneentaulu: kestä, kärsi, taistele ja voita.


KIRJAUDU
Sisäänkirjautuminen
Rekisteröityminen
OMA TILI
Omat tiedot
Omat tilaukset
Omat laskut
ASIAKASPALVELU
Asiakaspalvelu
Yhteystiedot
Toimitusehdot
SEURAA MEITÄ
Facebook
Instagram
Linkedin