Pahuuden akselilla — Bazian Prudens: murtunut sotilas

Ruuhilahti, Susanna; Prudens, Bazian
Nimeke: Pahuuden akselilla — Bazian Prudens: murtunut sotilas
Tekijät: Ruuhilahti, Susanna (Kirjoittaja)
Prudens, Bazian (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523791817
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 31.10.2021
Ilmestymispäivä: 31.10.2021
Hinta: 29,90 € (27,18 € alv 0 %)

Kustantaja: Basam Books
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tuoteryhmät: Kirjat
Tulossa
Yhteiskunta, filosofia, taide
Kirjat A-Ö
Syksy 2021
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat. Muistelmat
Saddam Husseinin armeijan sotilaan poika ottaa elämänsä ensiaskeleet 1990 -luvun Janakkalassa. Perhe on saapunut Suomeen seitsemän vuoden pakomatkan jälkeen. Pakomatkalle on lähdetty, koska isä on toiminut salaa Saddam Hussenia vastaan välittämällä tietoja hyökkäyksistä kuridsotilaille, peshmergoille. Vaikka ensimmäisiin vuosiin Suomessa mahtuu iloa ja hyviä hetkiä, jättävät vanhempien kohtaamat kauhut jälkensä myös lapsiin.

Kun isä päättää muuttaa perheen takaisin Irakiin, levottomuuksien keskelle, muuttuu kaikki. Kulttuurishokki on valtava. On opittava jälleen uusi kieli, uudet tavat ja opittava elämään jatkuvan pelon kanssa. Pikku hiljaa arki alkaa asettua ja Bazian löytää paikkaansa. Vuosien vieriessä koulumenestys ja taito väärentää asiakirjoja tekevät Bazianista yhteisössään arvostetun henkilön. Myös isän asema kurdiyhteisössä edistää maineen saavuttamisessa. Paineiden kasvaessa liian suuriksi syntyy valheita, joita on peiteltävä. Syyllisyyden taakka on valtava herkän pojan harteilla.

Lukion jälkeen Bazian ajautuu töihin NATOn joukkoihin ja lopulta sotilaaksi Irakin sodan jälkimaininkeihin.

Vuosia myöhemmin Suomeen palaa murtunut mies. Sodan kauhut, huonot valinnat ja yritys elää toisten asettamia tavoitteita todeksi saavat mielen järkkymään ja sirpaloitumaan. Bazian yrittää rakastaa ja elää oikein. Silti kaikki hyvä tuntuu lipuvan yhä kauemmaksi, hänen ulottumattomiinsa.

Kirjassa käsitellään sodan kauhuja, juurettomuutta ja yksinäisyyttä, tunnekylmyyttä, mielivaltaista toimintaa, väkivallan ja kuoleman äärellä elämistä, selviytymistä. Perheväkivalta, ylisukupolviset sotatraumat, koulukiusaaminen, sotilaana toimiminen, hyväksynnän etsintä, pakkoavioliitot, kunnia ja häpeä pakottavat pysähtymään arvojen, anteeksiantamisen ja oman ihmiskäsityksen tutkimisen äärelle.

Kirjan kirjoittajan, Susanna Ruuhilahden ja Bazian Prudensin kohdatessa alkaa matka menneisyyteen ja kipeisiin kokemuksiin. Alkaa taistelu elämän ja oman minuuden löytämisen puolesta. On katsottava tapahtuneita kauheuksia silmiin. On uskallettava palata muistoihin ja ottaa vastuu omista vääristä teoista. On annettava anteeksi ja opittava armollisuutta. On tarkasteltava omia arvoja, motiiveja ja kohdattava tunteita, joita on tullut piilottaneeksi yli vuosikymmenen.


Suosittelemme myös